Linkuri accesibilitate

Georgia şi Rusia interpretează diferit raportul UE despre războiul din 2008


Trupe ruseşti în apropiere de Gori în august 2008
Un raport întocmit la solicitarea Uniunii Europene despre războiul ruso-georgian de anul trecut constată că toate părţile implicate în conflict au violat legislaţia umanitară internaţională. Raportul semnat de diplomata elveţiană Heidi Tagliavini după 10 luni de investigaţii spune că războiul a început cu atacul „nejustificat” al Georgiei împotriva regiunii separatiste Osetia de Sud, dar răspunsul Rusiei a trecut de limitele rezonabile.

„Chiar dacă ambele părţi susţin că militează pentru un viitor paşnic, se mai spune în raport, riscul unei noi confruntări rămâne serios”.

Ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov a spus că raportul furnizează o „confirmare fără echivoc” despre cine a început războiul.

Dar potrivit ministrului georgian al Reintegrării, Temur Iakobaşvili, documentul arată că Rusia se pregătea de mult de acest conflict. După părerea lui Iakobaşvili, raportul nu susţine că Georgia a început războiul, iar o asemenea interpretare ar fi o minciună. Mai mult ca atât, spune oficialul georgian, raportul arată că războiul nu a început pe 7 sau 8 august, provocările militare ruse prededînd vreme îndelungată debutul ostilităţilor.

Aşadar, oficialii georgieni şi ruşi interpretează în mod diametral opus pasajul raportului în care se spune că „bombardarea oraşului Ţhinvali de către forţele armate georgiene în noaptea dinspre 7 spre 8 august 2008 a marcat începutul conflictului la scară largă în Georgia, deşi acesta a fost doar punctul culminant al unei îndelungate perioade de întreţire a tensiunilor, provocărilor şi incidentelor”.

Într-o declaraţie făcută Europei Libere înainte de publicarea raportului, emisarul special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud, Peter Semneby a explicat că documentul trebuie văzut mai degrabă ca o contribuţie la clarificarea faptelor în jurul unor evenimente complexe care au început cu mult înainte de războiul din august anul trecut.

Uniunea Europeană, care a ajutat la oprirea războiului, este acum mediatorul cheie al convorbirilor ruso-georgiene de la Geneva.

În timpul războiului, Rusia a respins forţele georgiene din Osetia de Sud şi a recunoscut ulterior regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente. Raportul publicat astăzi spune că cele două regiuni nu aveau dreptul să se desprindă de Georgia, iar recunoaşterea independenţei lor este ilegală. În consecinţă, climatul politic al rezolvării problemelor separatiste georgiene a devenit mai complicat.

După cum relatează corespondentul Europei Libere pe probleme diplomatice, Ahto Lobjakas, interesele Uniunii Europene sunt mai largi decât rezolvarea conflictelor separatiste georgiene. Uniunea rămâne dornică să ajute reformele din Georgia, ţară pe care a inclus-o în Parteneriatul Estic, dar, în acelaşi timp, Bruxelles-ul are nevoie de o relaţie funcţională cu Rusia, văzută drept un partener strategic al Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG