Linkuri accesibilitate

UNICEF şi Banca Mondială: proiect de susţinere a mamelor sărace


Pachet cu ajutoare alimentare
Pachet cu ajutoare alimentare
Tinere mămici şi copii din familii sărace din raionul Cimişlia, afectate de criza alimentară globală, au primit astăzi pachete oferite de Reprezentanţa UNICEF în Moldova şi Banca Mondială. În cadrul acestui proiect, peste 19 mii de mame şi copii din mai multe localităţi vor primi ajutor.

Tinere mame din Cimişlia
În jur de 30 de tinere mămici cu micuţi au venit de dimineaţă în centrul orăşelului Cimişlia, să ia pachetele alimenatre.Acţiunea s-a dovedit a fi mai puţin oficială, chiar dacă au venit ministrul sănătăţii, reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai UNICEF. În mai puţin de oră, mămicile cu produsele în mâini au pornit spre casă.

Mariana
Pentru Mariana, mamă a 3 copii, ajutorul oferit astăzi este esenţial: "Am un ajutor de 50 de lei pentru un copil pe lună.Aceştia nu sunt bani.Am primit cu vreo doi ani în urmă un pachet alimentar şi acum din nou.Cui să mă plâng că nu am cui. Îmi este greu".

Ina Cazacu, însă, are cu ce să-şi crească copilul. A venit astăzi să-şi ia coletul pentru că are un copil anemic: "Mama mea este în Italia dar şi tatăl mă ajută.Cresc păsări.Familia mea este mare şi trebui să lucrez. Dacă nu muncim nu avem ce mânca".

Ina Cazacu
Asistenta socială, Tatiana Mihailov recunoaşte că numărul celor care au nevoie de ajutor este cu mult mai mare şi la selectarea beneficiarelor proiectului s-a ţinut cont nu doar de situaţia materială a familiilor, dar şi de unele aspecte medicale: "Dacă el este bolnav, anemic, inavlid, are unele dereglări, el poate fi inclus la această categorie şi părintele primeşte coletul alimentar."

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster susţine că atunci când femeile însărcinate sau cele care alăptează nu se alimentează corect sau când familiile tinere se confruntă cu probleme financiare în legătură cu criza economică, cei care au de suferit sunt copii: "Eu sunt sigură că mămicile doresc copiilor tot ce este mai bun.Cooperarea dintre Banca Mondială, UNICEF şi Ministerul Sănătăţii este binevenită. Putem ajuta familiile sărace, îndeosebi când copii sunt mici şi au nevoie de o protecţie mai mare".

Prima tranşă a ajutorului, oferit de UNICEF şi Banca Mondială a fost distribuit în luna iunie, atunci când, în total, peste 17 mii de mame şi copii din R.Moldova au beneficiat de pachete alimentare. Potrivit datelor UNICEF, peste 8 la sută din copiii cu vârsta sub cinci ani, din familii cu venituri modeste, au un grad moderat de subdezvoltare, ceea ce ar însemna malnutriţie cronică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG