Linkuri accesibilitate

După o viaţă consacrată represiunii, fostul general de securitate Nicolae Pleşiţă moare fără să fi fost tras la răspundere

Nicolae Plesita a condus spionajul romanesc, în calitate de ministru adjunct de interne și șef al Centrului de Informații Externe din cadrul Direcției Securității Statului intre 1980-1984, intr-o perioada nebuloasa in care nationalismul si exagerarile dictaturii pareau fara limita. Fostul general de securitate a fost inmormintat astazi la Curtea de Arges cu imaginea imaculata, dupa ce procuratura romaneasca la declarat nevinovat in mai multe cauze. Acum doi ani, insa, fostul director pentru serviciul de securitate al postului de radio Europa Libera, Richard Cummings spunea ca exista probe destule care il incrimineaza pe generalul de securitate Nicolae Plesita. Dovezile ar sugera ca atentatul esuat din 1981 impotriva departamentului romanesc al Europei Libere, care avea atunci sediul la Munchen, fusese planuit de securitate impreuna cu teroristul Carlos. Documentele care au scos la iveala implicarea Securitatii provin insa din arhivele fostului serviciului secret est-german STASI, din cele ungare la care se adauga date semnificative din memoriile Magdalenei Cop, pe atunci iubita teroristului Carlos.

Generalul de securitate Nicolae Plesita si-a dedicat toata viata serviciului represiv pus la punct de comunisti. In 1977 a condus reprimarea impotriva minerilor din Valea Jiului, iar ulterior a fost avansat in grad pentru merite deosebite. Dupa caderea comunismului, fostul sef al spionajului Nicolae Plesita a recunoscut cu singe rece crimele pe care le-a comandat. “I-am ucis, bineinteles. Asta faceam noi” a declarat Nicolae Plesita in 2006 la un post de televiziune autohton.

Spre deosebire de celelalte state socialiste care-si numeau in fruntea seriviciilor de spionaj persoane cultivate, capabile de subtilitati, Romania prefera mai degraba oameni rudimentari, dar dedicati trup si suflet, mai cu seama dupa 1978, anul in care a dezertat celebrul Mihai Pacepa, pe atunci adjunt al sefului Directiei de Informatii Externe, cel mai important spion care fugit in vest cu tot cu baza de date a esticilor.
XS
SM
MD
LG