Linkuri accesibilitate

Guvernul Filat recunoaşte violarea drepturilor petiţionarilor la CEDO


Alexandru Tănase şi Vladimir Grosu
Alexandru Tănase şi Vladimir Grosu

Ministrul Justiţiei propune o reglementare amiabilă pentru încălcările comise de comunişti în aprilie

Gabriel Stati cu ocazia înfăţişării la Curtea de Apel
Actualul Guvern de la Chişinău recunoaşte că în raport cu persoanele care s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în urma evenimentelor din aprilie, au fost comise un şir de încălcări. Declaraţia îi aparţine ministrului justiţiei, Alexandru Tănase care a avut o întrevedere cu petiţionarii. Printre aceştia, Anatol Mătăsaru, Sergiu Mocanu, fraţii Anatol şi Gheorghe Stepuleac şi Gabriel Stati.

Cererile depuse de reclamanţi la CEDO au fost considerate indamisibile de fostul Guvern, care a ales procedura litigioasă de rezolvare a cazurilor, justificându-şi acţiunile în faţa Curţii Europene. Actualul Guvern are însă o altă poziţie. Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase: „Guvernul acceptă şi recunoaşte că, în raport cu persoanele care au formulat plângeri la CEDO, au fost fost comise o serie de încălcări ale drepturilor garantate de Convenţia Europeană. Guvernul este dispus şi face publică intenţia sa de a formula o declaraţie de recunoaştere a acelor încălcări, şi de a purcede la o reglementare amiabilă a fiecărui caz şi a fiecărei situaţii în parte”

Agentul guvernamental la Curtea Europeană, Vladimir Grosu explică în ce condiţii Guvernul ar putea să se împace cu petiţionarii, aşa încît să nu se ajungă la eventuale decizii de condamnare la CEDO: „Deci aici sunt 2 momente, fie noi încheiem un acord de reglementare amiabilă, iniţiativa a fost deja lansată, fie în cazul lipsei unui asemenea acord, Guvernul are la dispoziţia sa un instrument – formularea declaraţiei unilaterale, prin care va recunoaşte vinovăţia în cauzele date şi va propune alte condiţii care să fie considerate echitabile de căre CEDO”

Sergiu Mocanu
Unul dintre petiţionari, Sergiu Mocanu, a salutat intenţia Guvernului, însă a precizat că o înţelegere amiabilă nu presupune renunţarea la plângerile depuse: „Finalitatea acestei înţelegeri trebuie să fie condamnarea persoanelor care au încălcat legea şi care vor continua să o încalce, în cazul în care nu vor fi traşi la răspundere”

În replică, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a declarat va solicita Procurorului General să intenteze acţiuni de regres împotriva funcţionarilor care se fac vinovaţi de încălcarea drepturilor omului în cele 7 cauze expediate la CEDO, ca urmare a evenimentelor din aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG