Linkuri accesibilitate

01.10.99 - The Economist: Noua coadă la intrarea în Uniunea Europeană


1 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (moderator: R.C. Cristea)

Noua coadă la intrarea în Uniunea europeană” este titlul analizei publicate de săptămânalul britanic The Economist, care consideră România drept candidatul cel mai slab, cu şanse de fi admisă cel mai devreme în 10 ani. (Nota red.: Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea europeană in 2007). Mai precis (calendaristic), The Economist estimează că România ar putea intra in UE între 2008 şi 2015. Letonia, ţară aflată tot în a doua grupă de candidati (după stadiul de pregătire), ar putea intra in UE între 2004 şi 2006 (Nota red.: Letonia a fost admisă în 2004).

The Economist remarcă de asemenea că unele ţări membre ar vrea să modifice strategia extinderii, Marea Britanie şi Franţa, de exemplu, ar vrea să răsplătească România şi Bulgaria pentru sprijinul acordat în campania din Kosovo.

The Economist se aşteaptă ca la reuniunea la virf a Uniunii Europene de la Helsinki, de la sfîrşitul anului, bariera dintre cele două grupuri de ţări să fie eliminata pentru a permite o evaluare individuală a progreselor înregistrate de fiecare ţară candidată în parte.
XS
SM
MD
LG