Linkuri accesibilitate

Vor fi majorate salariile cadrelor didactice ?


Ministrul învățămîntului Leonid Bujor
Ministrul învățămîntului Leonid Bujor

Ministrul învățămîntului, Leonid Bujor răspunde întrebărilor Europei Libere.

Dascălii şi educatorii urmează să ridice din octombrie, pentru septembrie, salarii mai mari cu 19 la sută. Decizia despre mărirea treptată a salariilor a fost luată de fosta guvernare comunistă. Anul acesta salariile cadrelor didactice au fost majorate de trei ori – în ianuarie, aprilie şi apoi în septembrie, cu 22, apoi cu 18 şi respectiv cu 19 %. Noua modalitate de salarizare prevede pentru profesori stabilirea salariului de functie unic, indiferent de stagiul de munca. Acest salariu ar urma să fie echivalentul unui salariu mediu pe economie. Într-un interviu pentru postul nostru de radio, expertul economic, Veaceslav Ioniţă spunea că pentru aceste măriri e nevoie în plus de peste 400 de milioane de lei. Agenţia de ştiri Omega scria anterior că bugetul de stat pentru anul în curs prevede aproape 7 billioane de lei pentru majorările de salarii în sectorul bugetar. Există sau nu bani pentru majorarea salariilor profesorilor îl vom întreba acum pe ministrul Educaţiei, Leonid Bujor.

Elena Cioina: Domnule Bujor, câţi profesori urmează să primească salarii mai mari din octombrie şi cât costă această nouă majorare?

Leonid Bujor: În primul rând vreau să menţionez că, cu părere de rău, fostele guvernări comuniste, ultimele guverne au ascuns adevărul despre situaţia reală din domeniul învăţământului. Au adoptat aceste hotărâri cu privire la majorarea salariului. Ele au avut mai mult un caracter politic, pornind de la alegerile parlamentare, care s-au desfăşurat în R. Moldova. De aceea noi am menţionat fiind atunci în opoziţie, că comuniştii promit, dar dacă vor rămâne la putere, nu vor realiza aceste majorări. Am promis tuturor pedagogilor din ţara noastră că fosta opoziţie, venind la guvernare, va onora aceste hotărâri şi cu siguranţă vom depune toate eforturile pentru majorarea salariului. Această problemă urmează să fie examinată în cadrul şedinţei Guvernului, pentru că sumele, cum aţi spus din start, sunt întradevăr destul de mari, pedagogii aşteaptă, cu atât mai mult că la noi în R. Moldova, pe data de 5 octombrie în mod tradiţional e marcată ziua profesională a pedagogului şi nu avem nici un drept moral să-i dezamăgim. Aşteptările sunt foarte mari. Toate partidele politice, atât componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi Partidul Comuniştilor, care astăzi este în opoziţie, s-au prezentat în campaniile electorale din 2009 cu aceleaşi promisiuni de a majora salariile.

Elena Cioina: Domnule Bujor, dar este posibil acest lucru în condiţiile unui buget auster şi pe fundalul crizei economice prin care trece R. Moldova?

Leonid Bujor: De aceea am şi menţionat că vom examina această problemă la şedinţa guvernului R. Moldova, pentru că este o sarcină foarte dificilă. Având în vedere că nu a trecut nici o săptămână, de când a fost confirmată noua componenţă a Guvernului, vă daţi seama că nu am dreptul să fac declaraţii în nume propriu, la probleme care ţin de soarta a mii de familii din R. Moldova. Corpul pedagogilor din ţara noastră depăşeşte cifra de 60 de mii şi în fiecare familie avem cel puţin 2-3 persoane, toţi sunt în aşteptare şi noi trebuie să rezolvăm această problemă în regim de urgenţă.

Vitalie Enache: Domnule Bujor, în ce măsură contează ministerul educaţiei astăzi pe fondurile care ar urma să fie acordate de instituţiile financiare internaţionale?

Leonid Bujor: Desigur că instituţiile internaţionale sunt structurile, care ne vor ajuta la soluţionarea multiplelor probleme, inclusiv problemele cu privire la posibilitatea majorărilor, fiindcă noi mai examinăm acum o problemă foarte interesantă, cu privire la optimizarea cheltuielilor în domeniul învăţământului. Aceasta nu se referă în nici un caz la micşorarea salariilor. Dar avem multe instituţii de învăţământ, multe şcoli în domeniul învăţământului profesional şi mi-am făcut concluzia că nu s-a atras o atenţie serioasă. Avem instituţii unde îşi fac studiile un număr limitat de copii. Spaţiile sunt foarte mari, cheltuieli pentru întreţinere, asigurarea cu căldură, cu energie electrică ş.a.m.d, sunt enorme. Deci, lucrăm asupra acestor documente. Ne aflăm în perioada către sezonul rece şi aici din nou trebuie să analizăm posibilităţile noastre, în ce măsură bugetul va putea suporta cheltuielile. Deci, e mult de lucru, dar cu siguranţă vom reuşi.

Elena Cioina: Aţi evaluat necesităţile financiare ale profesorilor? De câţi bani, spun ei că ar avea nevoie pentru a lucra normal?

Leonid Bujor: Da, direcţia finanţe a aparatului ministerului pregăteşte o amplă analiză pentru a o prezenta Guvernului, pentru a solicita mijloacele financiare necesare, pentru că practic în ultimele 5-6 luni, în domeniul învăţământului, finanţarea s-a făcut pentru achitarea salariilor. Avem de fapt o criză serioasă la asigurarea financiară a învăţământului în R. Moldova. De aceea când mă întrebaţi de sumele necesare, ele sunt foarte mari.

Elena Cioina: Domnule Bujor, vor fi menţinute şi înlesnirile pentru învăţătorii tineri?

Leonid Bujor: Da. Noi trebuie să cointeresăm pe toate căile tânărul pedagog, fiindcă un număr destul de impunător de tineri pedagogi lucrează o perioadă destul de scurtă în localităţile rurale, inclusiv din cauza lipsei de spaţiu locativ, salariul pe care îl avem astăzi în domeniul învăţământului. Ei, peste un an-un an şi jumătate, părăsesc serviciul. Primesc o tranşă, a doua tranşă şi părăsesc instituţiile de învăţământ. Probabil mulţi dintre ei pleacă la munci peste hotare. Dar şi aici se efectuează o analiză foarte serioasă.

Vitalie Enache: Dar fiind în opoziţie, la un moment dat afirmaţi că politica fostei guvernări comuniste nu e binevenită, tocmai pentru că, cunoaştem foarte bine, mulţi dintre tinerii pedagogi nu s-au ţinut de lucru la ţară şi chiar au plecat peste hotare, după cum spuneţi şi dumneavoastră. De ce ar fi bine de continuat această politică?

Leonid Bujor: Noi suntem în perioada anului de studii. Aceste hotărâri rămân în vigoare. Ele nu sunt anulate, respectiv trebuie să fie aplicate până nu vor veni alte decizii la acest capitol.

Elena Cioina: Domnule Bujor, pe scurt! Profesorii pot aveas promisiunea ministrului educaţiei că vor primi salarii majorate din octombrie sau nu?

Leonid Bujor: Profesorii trebuie să fie convinşi că vom depune toate eforturile în primul rând ca să primească salariile către ziua profesorului, până la 5 octombrie şi în al doilea rând, actuala guvernare va face tot posibilul pentru ca majorarea salariilor să se producă, aşa cum prevede actuala legislaţie.
XS
SM
MD
LG