Linkuri accesibilitate

Un soi de cerşetorie agresivă, obraznică şi mincinoasă...

Doamna Elena Tafuni, o ascultătoare a postului nostru de radio, îmi sugerează o temă care, în opinia sa, merită să fie luată în discuţie. Ea scrie: “Am văzut eu însămi. Se urcă în troleibuz persoana care pretinde că e oarbă şi începe a cînta şi a cerşi bani. De ce responsabilii de transport le permit acest lucru? În ce se transformă transportul public?”

Nedumerirea doamnei Elena Tafuni mi se pare pe deplin justificată. Am remarcat şi eu asemenea cerşetori pseudonevăzători care, după ce străbat troleibuzul de la un capăt la altul, orbecăind şi lamentîndu-se, îşi recapătă în mod miraculos acuitatea privirii în stradă. E un soi de cerşetorie agresivă, obraznică şi mincinoasă care transformă călătoria în troleibuz într-un fel de bîlci dezagreabil. Să te întrebi de ce aceşti cerşetori chilipirgii-mincinoşi se plimbă nestingheriţi prin troleibuze, fără să plătească un ban, e inutil. Proverbiala omenie sau nepăsare a moldovenilor e un teren fertil pentru cerşitul în troleibuz.

Nu e de mirare faptul că în capitala celei mai sărace ţări din Europa mişună o sumedenie de cerşetori. Aceştia sînt concetăţenii noştri care o duc greu şi care, fireşte, trebuie ajutaţi în limita posibilităţilor. Însă cerşitul agresiv, ostentativ, obraznic nu mi se pare acceptabil. Şi nici cerşitul cu voce stridentă în troleibuz nu e normal, fie că e sau nu nevăzător interpretul ambulant. Pe străzi sînt suficienţi trecători care le dau cerşetorilor bani. Iar cel care nu vrea să le dea nimic, nu o va face nici în troleibuz.

De la 1 octombrie doamna Elena Tafuni şi alţi pensionari vor plăti pentru călătoria cu troleibuzul 2 lei. Asta însă nu înseamnă că ascultătoarea postului nostru nu va mai călători împreună cu falşii nevăzători.

E timpul probabil ca toţi membrii societăţii să facă ceva pentru eradicarea acestui fenomen ruşinos – cerşetoria. Doamna Elena Tafuni şi-a exprimat îngrijorarea în mesajul pe care ni l-a trimis. În calitatea mea de ziarist, eu atenţionez, la rîndu-mi, Regia Transport electric, societatea civilă şi autorităţile. Le mai şi dau cerşetorilor cuminţi cîte doi-trei lei uneori. Mai mult nu pot să le dau. Rămîne un fleac: să scăpăm de sărăcia endemică.
XS
SM
MD
LG