Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu încearcă să împiedice destrămarea coaliţiei PDL - PSD


Pericolul suprapunerii unei crize politice peste cea economică

Presedintele Romaniei a incercat astazi sa medieze criza guvernamentala, indemnind cele doua partide aflate la putere: socialistii si democrat-liberalii sa gaseasca o solutie care sa asigure stabilitatea tarii. Deocamdata nu se stie daca socialistii accepta sau nu aceasta sugestie, fiindca majoritatea ministrilor pe care ii are acest partid si-ar fi depus se pare la partid demisiile lor in alb. Socialistii au amenintat ca se retrag de la guvernare daca ministrul lor de interne Dan Nica va ramine revocat.

Totusi presedintele Romaniei a refuzat sa semneze decretul de revocare si a propus fie solutia numirii unui ministru de interne independent, fie a unuia propus de opozitie, ca semn ca acest minister isi va pastra neutralitatea la alegerile prezidentiale din noiembrie. Liderul liberal a refuzat insa oferta din start explicind ca nu intra in acest joc.

Ministrul socialist de interne a fost revocat dupa ce a facut declaratii care lasau sa se inteleaga ca democrat liberalii alaturi de care formeaza actuala coalitie de guvernare pun la cale fraudarea alegerilor prin metoda "autobuzul". Aceasta metoda presupune inchirirea de microbuze si autocare de catre partide prin intermediul unor particulari si umplerea lor cu oameni platiti sa voteze in mai multe locuri sau chiar cu membri de partid dispusi sa faca orice pentru formatiunea pentru care militeaza.

Purtatorul de cuvint al socialistilor, Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ca inlaturarea ministrului de interne Dan Nica a fost facuta de partenerii de coalitie tocmai pentru crearea unei crize. Pe de alta parte seful statului roman a avertizat ca “cel mai grav lucru este neincrederea pe care, prin atitudinea lor, cele doua partide o tranfera populatiei”. Presedintele Traian Basescu a avertizat in acelasi timp ca este periculoasa suprapunerea unei crize politice peste cea economica.

Cartoful fierbinte al iesirii din criza a fost aruncat asadar in ograda socialistilor, care urmeaza sa spuna daca ies sau nu de la guvernare. Fruntasii socialisti au hotarit aseara sa-l sustina pe ministrul lor de interne pina la capat si daca totusi se doreste inlaturarea lui sa plece impreuna de la putere. Dupa indemnul presedintelui de reconciliere nu au fost facute, insa declaratii transante, semn ca strategii stingii calculeaza care e pozitia cea mai avantajoasa pentru partid, acum inainte cu mai putin de doua luni pina la alegerile prezidentiale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG