Linkuri accesibilitate

Premierul Putin jură potenţialilor investitori că Rusia nu va reveni la economia de stat


Vladimir Putin
Vladimir Putin

O jumătate din economia Federaţiei Ruse este dominată de stat

Premierul rus Vladimir Putin a spus astăzi că statul îşi va reduce treptat rolul în economie în următorii ani şi va vinde acţiunile deţinute la întreprinderi. Scopul urmărit, le-a spus Putin investitorilor adunaţi la un forum la Moscova, este o mai bună dezvoltare a economiei.

Putin şi alţi oficiali guvernamentali doresc să-i convingă pe investitori că cele mai grele momente pentru economia rusă lovită de criza globală au rămas în trecut, iar climatul investiţional în Rusia se îmbunătăţeşte. Putin le-a spus investitorilor prezenţi la forumul „Rusia Cheamă!” că, pe măsură ce situaţia revine la normal iar fenomenele crizei sunt depăşite, autorităţile trebuie să reducă sistematic intervenţiile statului în economie şi să folosească instrumente tradiţionale de piaţă, inclusiv instrumentul privatizării.

Dar starea precară a economiei ruse a fost scoasă în evidenţă tot astăzi de Banca Centrală care a decis să reducă de mâine, pentru a şaptea oară din primăvară şi până acum, principala rată a dobânzii. Banca a spus că reducere are la bază nevoia unor stimulente adiţionale pentru activitatea economică.

La fel ca alte ţări, guvernul Rusiei a combătut criza economică acordînd sprijin financiar sectoarelor cu probleme, ca cel bancar şi al construcţiei de automobile. Guvernul fie a acordat împrumuturi companiilor cu probleme, fie le-a cumpărat acţiunile, cu milioane de dolari. Mai ales acest lucru i-a îngrijorat pe investitorii care se tem că, pe termen lung, Rusia, cu o economie şi aşa dominată de stat, va stagna.

Astăzi Putin a apărat strategiile anti-criză ale guvernului său şi a promis că Rusia nu va reveni la economia controlată de stat: "Am menţinut libera circulaţie a capitalului şi convertibilitatea rublei. Sunt încrezător, a spus Putin, că toate acestea au fost semnale convingătoare pentru investitori. Voi sublinia din nou, a spus premierul de la Moscova, că nu ne vom întoarce în trecut. Rusia rămâne o economie liberală, de piaţă”.

Ministrul rus de Finanţe Alexei Kudrin le-a spus participanţilor la forum că o jumătate din economia rusă este dominată de stat, ceea ce împiedică dezvoltarea. Creşterea economică impresionantă din ultimul deceniu s-a datorat exporturilor de materie primă ca petrolul, gazele, cheresteaua şi minerale cum ar fi nichelul. Dar ieftinirea materiilor prime a tras economia Rusiei în jos şi se aşteaptă că ea va scădea anul acesta cu 8,5 la sută.

În ciuda unor declaraţii mult mai optimiste făcute anterior în Duma de la Moscova, astăzi ministrul Kudrin a spus că ieşirea Rusiei din criză va lua mult timp. Problemele economice nu au dus la o scădere semnificativă a popularităţii premierului Putin, eroul refacerii economice a Rusiei în ultimul deceniu, şi nici a preşedintelui de astăzi, Dmitri Medvedev.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG