Linkuri accesibilitate

Leonid Manea, liderul CNSM, îşi dă demisia invocînd motive de sănătate


Leonid Manea
Leonid Manea

Decizia a fost precedată de apariţia în presă a unor articole despre nereguli în administrarea sanatoriilor din patrimoniul sindicatelor

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Leonid Manea a depus ieri cerere de demisie la organul de conducere a Confederaţiei. Cerearea urmează să fie examinată la şedinţa de joi a comitetului confederal. Demisia lui Leonid Manea, cunoscut ca un partener loial al fostei guvernări, coincide cu schimbarea puterii la Chişinău, dar şi cu apariţia în presă a mai multor materiale despre înstrăinarea ilegală a unor sanatorii şi obiecte din patrimoniul sindicatelor.

În cererea de demisie depusă ieri la comitetul confederal, Leonid Manea indică motive de sănătate care nu i-ar permite să mai conducă structura sindicală. Ar mai fi însă un motiv. Preşedintele Sindicatului din învăţământ, Dumitru Ivanov, membru al comitetului confederal: “Un grup de membri ai consiliului confederal i-au cerut dlui Manea sa-şi dea demisia in legatura cu toate materialele astea apărute în presă care au un iz, respectiv şi noi am vrut aşa ca cu binişorul să rezolvăm problema. Şi dlui a depus cerere, nu văd nici o tragedie aicea”.

Dumitru Ivanov spune că el şi colegii săi au cerut demisia preşedintelui Manea şi la îndemnul mai multor membri de sindicat care au citit în presă câteva materiale despre nereguli în administrarea sanatoriilor din posesia confederaţiei sindicale. La începutul acestui an Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat în ziarele Moldavskie Vedomosti şi Timpul o investigaţie amplă referitoare la administrarea sanatoriului Nufărul Alb din Cahul. După alegerile din iulie, investigatia a fost preluată şi de ziarul Moldova Suverană.

Un alt membru al Comitetului Confederal, Iurie Spivacenko, preşedinte al Federaţiei “Sindasp”, spune că nu doar informaţiile din presă ar fi cauza demisiei: “Unirea mişcării sindicale în ţară a avut anumite scopuri. Aceste scopuri pe parcursul a 2,5 ani de la unire nu au fost atinse. Mai mult ca atât, mişcarea sindicală în ultimii ani a avut de pierdut. Inclusiv a pierdut rolul său în distribuirea foilor de tratament. Au fost comise unele greşeli, după discuţia cu Casa Naţională au fost comise de prima persoană în Confederaţie. Şi apoi au parvenit alte lucruri. Nu cred că a influenţat cel mai mult realitatea care a apărut în presă dar cred că mişcările efectuate de dlui după apariţia acestor semnale în presă”.

Iurie Spivacenko şi Dumitru Ivanov resping categoric că această demisie ar fi fost influenţată de forţe politice: “N-au acţionat la demisia preşedintelui careva forţe din afară, a fost o decizie personală a dlui Manea, după nişte analize şi discuţii cu membrii Comitetului confederal. De 2,5 ani de când a apărut un singur centru naţional sindical, de atunci au apărut şi problemele şi informaţiile despre problemele legate de Koblevo, Sergheevka, patrimoniu şi alte lucruri pe care le cunosc liderii cu o experienţă mai mare.”

Leonid Manea nu a fost de găsit astăzi nici la telefon şi nici în biroul său din clădirea sindicatelor, pe care l-am găsit încuiat, deşi colegii săi ne-au spus că Manea este la serviciu.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG