Linkuri accesibilitate

Obama susține candidatura orașului Chicago la Jocurile Olimpice


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Președintele american se deplasează la Copenhaga, alături de o importantă delegație din care face parte și gimnasta Nadia Comăneci.

Gazduirea Jocurilor Olimpice a devenit in ultimii ani intre altele, o cursa politica in care sint angajati lideri la cel mai inalt nivel. Urmatoarea etapa – intilnirea de la Copenhaga a Comitetului International Olimpic, care va decide gazda jocurilor din 2016. La ea se va referi in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dupa ce au circulat o vreme stiri contradictorii, Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama se va deplasa in capitala Danemarcei pentru a aduce Jocurile din 2016 in orasul sau adoptiv, Chicago. Obama va calatori joi noaptea, la citeva ore dupa ce sotia sa, Michelle va ajunge la Copenhaga pentru a conduce delegatia americana.

Decizia lui Obama are legatura cu cel putin doua precedente recente: fostul premier britanic, Tony Blair a adus Jocurile din 2012 la Londra, in timp ce prezenta lui Vladimir Putin a facilitat succesul orasului Soci, pentru Jocurile Olimpice de Iarna. “Spiritul olimpic este sa dai tot ce ai mai bun pina la linia de sosire si sa nu consideri ca victoria ti se cuvine” – se arata intr-o declaratie a Casei Albe.

Barack Obama i se va alatura sotiei pentru prezentarea finala a candidaturii si audierea propriu zisa. In ultimele saptamini s-a spus ca Barack Obama nu va putea participa, dar in particular, presedintele a lasat sa se inteleaga ca s-ar putea afla la Copenhaga pentru a face lobby candidaturii americane. Prezenta sa ar putea sa ajute metropola Chicago sa invinga ceilalti candidati redutabili: Madrid, Tokyo si Rio de Janeiro. Votul propriu zis este la 2 octombrie.

Presedintele a confirmat prezenta pe durata unei conversatii telefonice cu primarul metropolei Chicago, Richard Daley, inainte ca acesta sa se deplaseze in Danemarca. Ratiunea pentru care Obama a ezitat initial sa faca deplasarea este pentru a nu lasa impresia ca nu se concentreaza suficient asupra controversatei legislatii cu privire la ingrijirea sanatatii. Dar convingindu-se ca absenta sa nu va perturba procesul, presedintele a ajuns la concluzia ca prezenta sa va ajuta, mai ales ca lideri din Spania si Brazilia vor fi acolo. “Nu cred ca exista vreun membru al Comitetului Olimpic care sa nu vrea sa-l intilneasca pe presedintele Obama” – a declarat unul dintre organizatorii din Chicago.

Impreuna cu seful statului american vor face deplasarea pentru a convinge comitetul, ministrii invatamintului si transporturilor, ambii fiind originari din statul Illinois. Delegatia americana nu este lipsita nici de vedete: Oprah Winfrey, cunoscuta realizatoare de televiziune care este devansata doar de Angelina Jolie pe lista celor mai influente celebritati. Chicago va aduce la Copenhaga si 14 medaliati olimpici intre care Michael Johnson, Jackie Joyner-Kersee, Nastia Liukin si Nadia Comaneci.
XS
SM
MD
LG