Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la arestarea regizorului Roman Polanski în Elveția


Regizorul Roman Polanski
Regizorul Roman Polanski
Comunitatea cineaştilor şi fanii lui Roman Polanski încearcă să-l scape pe regizorul francez de origine poloneză, câştigător al premiului Oscar, de perspectiva petrecerii restului vieţii în închisoare. Ei au adresat o petiţie autorităţilor elveţiene cu rugămintea să-l elibereze pe Polanski, în faţa ameninţării cu extrădarea în Statele Unite unde a fost condamnat pentru un abuz sexual săvârşit cu 32 de ani în urmă.

Roman Polanski a fost arestat sâmbăta trecută când a sosit în Elveţia la festivalul de film de la Zurich, unde urma să primească un premiu pentru creaţie. Statele Unite, unde Polanski a fost găsit vinovat în 1978 de întreţinerea relaţiilor sexuale cu o minoră de 13 ani, cer extrădarea regizorului.

Avocaţii lui sunt însă surprinşi şi nu au un răspuns la întrebarea: de ce Polanski, astăzi în vârstă de 76 de ani, a fost arestat anume acum? Regizorul, premiat în 2002 cu premiul Oscar pentru filmul „Pianistul” despre Holocaustul în Polonia, a călătorit frecvent în Elveţia şi s-a mişcat relativ liber în alte ţări europene. În ultimele şase luni el s-a aflat în Germania la filmări.

Arestarea lui Polanski a stîrnit consternare printre oficialitățile guvernamentale din Franţa şi Polonia, a provocat protestele cineaştilor, iar membrii juriului festivalului de film de la Zurich şi-au prins insigne roşii cu inscripţia „Eliberaţi-l pe Polanski”.

În timpul procesului din 1978, Polanski a ajuns la o înţelegere cu procurorii să-şi recunoască vina pentru relaţia sexuală cu minora şi să primească 42 de zile în închisoare pentru teste psihiatrice. Dar Polanski a crezut că judecătorul cazului l-ar putea condamna totuşi la până la 50 de ani de închisoare, aşa că a fugit din Statele Unite înainte de anunţarea verdictului.

În ultimele 3 decenii au apărut semne de întrebare în legătură cu corectitudinea judecătorului, între timp decedat, iar victima însăşi, Samantha Geimer a declarat că Polanski n-ar trebui să petreacă în închisoare mai mult decât cele 42 de zile.

Avocatul celui care a regizat filme ca "Chinatown" sau "Rosemary's Baby" a declarat presei franceze că Polanski este hotărât să se apere în instanţă în faţa cererii de extrădare. Dar acest proces poate dura ani de zile, consideră surse judiciare americane citate de agenţiile de ştiri.

Procurorii din Los Angeles au publicat lista încercărilor nereuşite de până acum de a-l aresta pe Polanski în timpul unor vizite pe care regizorul le-a efectuat sau urma să le efectueze în ultimii peste 30 de ani în Anglia, Israel, Canada şi Tailanda. Şi totuşi întrebarea de ce a fost arestat regizorul anume acum rămâne. Presa a speculat că ar fi vorba de o încercare a Elveţiei să-şi normalizeze relaţiile cu justiţia americană, pe fondul unui proces răsunător deschis în Statele Unite împotriva băncii elveţiene UBS, acuzată că i-a ajutat pe americanii bogaţi să-şi păstreze banii în conturi secrete. Dar ministrul elveţian al economiei, Doris Leuthard a respins aceste presupuneri spunînd, în timpul unei vizite în Franţa, că cele două chestiuni nu au nici un fel de legătură.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG