Linkuri accesibilitate

Foştii miniştri socialişti renunţă la amnistia pe care şi-o acordaseră


Fostul premier Serghei Stanișev cu Boiko Borisov
Fostul premier Serghei Stanișev cu Boiko Borisov
Foștii miniștri scialiști din guvernul condus de Serghei Stanișev vor renunța la dreptul de amnistiere în cazul în care vor fi anchetați sub acuzație de corupție, conflict de interese sau pagube căuzate statului din incompetență.

Ca un răspuns la constatarea primului ministru Boiko Borisov că prin legea amnistiei votată în finalul guvernării foștilor comuniști, s-a urmărit mușamalizarea unor scheme de corupție la nivel înalt, conducerea stîngii a decis ca orice ex-ministru membru al partidului să depună o declarație la procurorul general prin care să renunțe la acest drept legal. Vicepreședintele grupului parlamentar socialist, Mihail Micov a declarat că în Codul de procedură penală este prevăzuta posibilitatea ca la cererea acuzatului ancheta să continue.

Pînă acum nu au fost formulate acuzații oficiale la adresa unor miniștri din guvernarea precedentă. Ex-premierul Stanișev a declarat că adoptarea controversatei legi a amnistiei, s-a făcut la insistența partenerilor tzariști care ar fi amenințat cu părăsirea coaliției. Stanișev a amintit că legea cu pricina a fost votată în parlamentul precedent și de opoziția de dreaptă. El a adăugat că pentru a-și demonstra intoleranța fața de corupția la nivel înalt socialiștii vor formula amendamente la legea conflictului de interese care să lărgească sfera sa de acțiune.

Stanișev, al cărei demisie din postul de lider al foștilor comuniști este cerută cu insistență de mai multe organizații regionale, a declarat că partidul este supus unor presiuni din partea guvernanților care urmăresc distrugerea sa.

Săptămîna trecută Boiko Borisov a cerut Curții constituționale să anuleze legea amnistiei, pe care a definit-o drept amorală.
XS
SM
MD
LG