Linkuri accesibilitate

"Relaţia noastră cu Rusia trebuie să fie pragmatică şi previzibilă"


Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă despre raporturile Chişinăului cu Bruxelles, Bucureşti şi Moscova

Iurie Leanca: Decretul semnat de catre presedintele in exercitiu, domnul Mihai Ghimpu despre abolirea regimului de vize pentru cetatenii romani, fimalizat printr-o decizie de guvern, a ridicat impedimentul. Astfel incit, din cite cunoastem noi, in curind va fi luata o decizie de principiu de catre Uniunea Europeana de a da lumina verde pentru inceperea negocierilor privind Acordul de asociere Republica Moldova- Uniunea Europeana.

Valentina Ursu: Acum, la inceput de octombrie, Chisinaul va gazdui summit-ul CSI. Ramine sau nu Republica Moldova in Comunitatea Statelor Independente?

Iurie Leanca: Nu se pune problema parasirii acestei institutii. Acest lucru este reliefat cu claritate si in programul de guvernare care a fost aprobat de catre Parlamentul Republicii Moldova. Sint reiterate si domeniile in care noi putem sa colaboram cu tarile membre ale CSI, cum ar fi zona de liber schimb sau accesul fara de vize in statele membre ale CSI. Deci, putem valorifica anumite oportunitati in cadrul acestei institutii fara insa a aduce prejudicii obiectivului de integrare europeana. Deocamdata nu exista contradictii intre apartenenta noastra la CSI si vectorul european pe care noi dorim sa il acceleram acum in raport cu Uniunea Europeana.

Valentina Ursu: O noua guvernare aduce si o noua relatie intre Chisinau si Moscova?

Iurie Leanca: Bineinteles ca ne propunem sa dialogam putin altfel cu Moscova.

Valentina Ursu: Cum?

Iurie Leanca: Pe de o parte, este bine sa ne uitam la trecutul nostru cel putin de opt ani, sa vedem acea relatie si evolutie extrem de sinusoidala de la dragoste totala la un sentiment contrariu si dupa aia o revenire. Dar o tara cum este tara noastra totusi nu isi poate permite astfel de oscilari in raport cu partenerii nostri importanti cum este, de exemplu, Federatia Rusa. Teza pe care a promovat-o si domnul prim-ministru si alti colegi este ca in momentul in care ne angajam cu ceva in raport cu Federatia Rusa ne vom indeplini aceste angajamente. Dar pina a realiza un angajament si pina a ajunge la o intelegere, bineinteles ca vom cintari si vom masura toate consecintele posibile din diverse puncte de vedere. Relatia noastra cu Federatia Rusa trebuie sa fie caracterizata de pragmatism, pe de o parte, si pe de alta parte, de previzibilitate. Exista anumite probleme si in dialogul politic - ar fi suficient sa ma refer la problema conflictului transnistrean, la problema prezentei in continuare, din pacate, a trupelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova…

Valentina Ursu: Fostul ministru de Externe a spus ca armata rusa totusi este o «armata de ocupatie». Ce veti intreprinde acum?

Iurie Leanca: … Exista probleme si in domeniul comercial. Sint convins ca in momentul in care vom aborda aceste probleme de o maniera constructiva, sper sa convingem partenerii nostri de la Moscova ca putem altfel dezvolta aceste relatii. In ceea ce priveste problema prezentei militare, fostul ministru de Externe a pus-o, daca nu ma insel, inca in 2004 sau 2005.

Valentina Ursu: … de la tribuna ONU.

Iurie Leanca: Exact, de la tribuna ONU. Daca va uitati la programul de guvernare al guvernului Greceanii din iunie aceasta problema nu mai figura pe agenda. Cit priveste agenda actualului guvern, aceasta problema este reliefata. Exista dreptul international, exista Constitutia Republicii Moldova, exista angajamentele luate la summit-ul OSCE de la Istambul din anul 1999. Deci, vom depune maximum de eforturi pentru a identifica cit mai repede o solutie pentru aceasta problema care nu este nimic altceva decit o ramasita, daca doriti, a gindirii din timpul razboiului rece si a realitatilor care, din pacate, le mai mostenim de atunci.

Valentina Ursu: Drumul spre UE trece prin Bucuresti?

Iurie Leanca: Drumul spre UE merge direct de la Chisinau spre Buxelles. Este adevarat ca in acest proces vom avea nevoie de cit mai multi sustinatori. Romania in acest sens bineinteles ca este o tara foarte importanta. Romania in primul rind este interesata sa aiba un vecin previzibil, stabil, care nu mai emana fluxuri de muncitori sau de emigranti ilegali, de tot felul de contrabanda s.a.m.d. Deci sa nu mai fie consumator ci furnizor, daca vreti, de securitate. Si pe acest motiv Romaniei bineinteles ca ii va reveni un rol important in a ne sprijini pe noi sa parcurgem acest drum. Trebuie sa extindem lista tarilor care ar putea sa ne ajute pe noi sa cream aceasta masa critica in interiorul Uniunii Europene pentru a se lua o decizie benefica pentru Republica Moldova.

Valentina Ursu: Ce veti intreprinde la Ministerul de Externe? Veti rechema ambasadorii?

Iurie Leanca: Din pacate, Ministerul de Externe nu a mai avut rolul important pe care l-a detinut anterior in procesul de elaborare si de luare a deciziilor in domeniul politicii externe. Poate ati auzit interviul domnului prim-ministru la televiziunea deocamdata nu foarte publica in care dinsul a vorbit despre necesitatea profesionalizarii Ministerului de Externe de la A la Z. Iar in programul de guvernare la fel scrie foarte clar ca vor fi reintroduse principiile profesionalismului, meritocratiei si transparentei.

Valentina Ursu: Dar ce faceti cu ambasadorii acreditati peste hotare?

Iurie Leanca: Dati-ne voie sa revenim la acest subiect in 7, 8-10 zile. Conceptul este gata. Vom reusi sa transformam aceasta meserie si aceste pozitii de ambasador in pozitii de meserias si nu locuri de refugiu pentru fosti politicieni carora li se platesc anumite polite. A fi ambasador este o chestiune foarte costisitoare. Asta o plateste contribuabilul moldovean. Si atunci cel care exercita rolul de ambasador al Republicii Moldova trebuie sa faca astfel incit sa fie o investitie buna. Si efectul de la investitia in ambasador sa vina indoit, triplat s.a.m.d. in Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG