Linkuri accesibilitate

APCE: alegerile din 29 iulie au întrunit multe cerinţe internaţionale


Veaceslav Untila (AMN) prezent la APCE
Veaceslav Untila (AMN) prezent la APCE

APCE cere reducerea pragului electoral pentru a corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneţia

Comitetul adhoc al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a prezentat astazi cocluziile si recomandarile sale cu privire la modul in care s-au desfasurat alegerile din Republica Moldova. «Alegerile din 29 iulie 2009 au intrunit cerintele multor standarde internationae dar procesul democratic este inca departe de a fi terminat, iar increderea intre principalele forte politice trebuie restabilita” a spus raportorul turc Mevlüt Çavușoglu.

Salutand faptul ca « la aceste alegeri electoratul a avut optiuni clare si pentru formatiuni politice distincte”, Comitetul Adhoc isi exprima ingrijorarea ca pragul electoral a ramas inca destul de ridicat fata de recomandarile Comisiei Venetia si OSCE/ODIHR si sugereaza eliminarea cerintelor privind participarea la vot.

Dupa cum era de asteptat documentul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei readuce in atentie alte cateva probleme ramase in sarcina actualei guvernari: listele de vot (neactualizate si abundente in erori), modalitatea de identificare a votantilor (care permite votul multiplu) si partizanatul presei de stat pe fondul accesului disproportional al fortelor politice la media publica.

Totodata unul dintre cele mai importante aspecte atinse de raport se refera la alegerea presedintelui Republicii Moldova. Comitetul Adhoc « propune clarificare statului legal si lungimea extensiei mandatului presedintelui in special cand acesta isi finalizeaza al doilea mandat iar acest lucru intarzie formarea noului parlament ».

Luand cuvantul din partea delegatiei Romaniei la APCE, deputatul roman Viorel Badea a insistat pe ideea ca atat UE cat si Consiliul Europei vor trebui sa sustina inclusiv financiar noua putere de la Chisinau. Delegatia Romaniei a depus o serie de amendamente la un alt raport privind functionarea institutiilor democratice din Republica Moldova, prin care cere Partidului Comunistilor sa dea dovada de responsabilitate si sa voteze pentru alegerea presedintelui, evitand astfel crearea unei crize institutionale artificiale la Chisinau care, pe fondul crizei economice, ar putea avea consecinte nefaste pentru tara.

Pentru ca raportul se va dezbate vineri, intreaga delegatie moldoveana la APCE nu va fi prezenta in plen la Strasbourg, deputatii urmand sa se intoarca la Chisinau miercuri pentru alegerea presedintelui, ne-a declarat Veaceslav Untila, membru al Aliantei Moldova Noastra.
Previous Next

XS
SM
MD
LG