Linkuri accesibilitate

"Cotidianul" prezintă programul guvernului Filat


La Bucureşti subiectul zilei rămîne ideea referendumului asupra reformării parlamentului

Programul noului cabinet Filat este prezentat in amanunt in Cotidianul, sub titlul Ambitiile guvernului prooccidental de la Chisinau. Inainte de a fi enuntate prioritatile, articolul prezinta reactiile fostului presedinte Vladimir Voronin si respectiv ale premierului sau, Zinaida Greceanii. Niciunul dintre ei nu da sanse de supravietuire executivului. Cotidianul arata ca guvernul condus de Vlad Filat isi vede ingreunat viitorul de intelegeri semnate de Vladimir Voronin: de pilda, cea care priveste recunoasterea statutul trupelor ruse de peste Nistru si a carei semnare, alaturi de presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, anuleaza practic eforturile negocierilor in format 5+2 pentru reglementarea conflictului din Transnistria. Elanurile coalitiei de guvernare au mai fost temperate si la nivelul ambitiilor de crestere a nivelului de trai, noteaza Cotidianul. Daca in urma cu cateva luni tinta era un salariu mediu de circa 2000 de lei in 2013, sau o crestere economica de 12 pana la 15%, in clipa de fata nu se mai vorbeste decat cel mult despre stoparea declinului economic – se mai arata in articolul semnat de Razvan Ciubotaru.

O stire din Romania libera, axata in special pe mesajele de felicitare si sustinere primite de noul cabinet din Statele Unite si de la Uniunea Europeana, preia si o informatie din Kommersant: anume, ca seful administratiei prezidentiale a Rusiei, Serghei Nariskin, ar fi fost prezent saptamana trecuta la Chisinau ca sa-l convinga pe Voronin sa nu blocheze alegerea noului presedinte al Republicii Moldova.

In rest, la Bucuresti subiectul zilei ramane propunerea presedintelui Traian Basescu de organizare a unui referendum simultan cu alegerile prezidentiale. Consultarea vizeaza trecerea la un parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari. In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies gaseste ca reactiile unor lideri ai Partidului Social Democrat si ai Partidului National Liberal se vor intoarce impotriva lor – de unde si titlul: Torpila cu autodestinatie. In aceeasi publicatie, Mircea Marian face deja propuneri de reformare a Palamentului: da, sa fie unicameral, dar ca in statul american Nebraska, in care parlamentarii nu reprezinta partide ci cetateni; sa se legifereze ca-n Elvetia, prin referendumuri; sa nu se mai dea subventie publica pentru partide, pentru ca sunt destui oameni cu bani care le pot sustine.
XS
SM
MD
LG