Linkuri accesibilitate

“Zilele dreptului de a sti” - ediţia a 6-a


Petru Macovei (Asociaţia Presei Independente)
Petru Macovei (Asociaţia Presei Independente)

"Mult de lucru pentru Centrul de promovare a libertăţii de exprimare şi pentru noua guvernare"

Incepand cu astazi, timp de o saptamana, în Republica Moldova se organizeaza “Zilele dreptului de a sti”. Organizatorii au dat nota 2 accesului la informatii din Moldova, evenimentul are ca scop informarea populatiei despre drepturile si modalitatile de solicitare a informatiilor oficiale.

“Zilele dreptului de a sti” dureaza exact o saptamana, iar in acest an in Moldova este organizata ediţia a 6-a acestui eveniment. Directorul Asociației ”Acess-info” Vasile Spinei a spus ca de mai mult timp, nivelul accesului la informatie în Moldova ramane acelasi: „La scara de la 0 la 5, iata al doilea trimestru – nota 2. Stam mai bine la capitolul juridic, dar la operativitate, la asigurarea accesului cetatenilor si jurnalistilor la informatie stam destul de prost. Avem numeroase cazuri de ingradire, de intimidare s.a.m.d.”

Vasile Spinei a mai precizat ca pe parcursul saptamanii vor fi organizate seminare de informare in mai multe zone, prin care se va incerca depasirea sindromului secretomaniei si sensibilizarea autoritatilor publice locale referitor la acest subiect: „Sloganul acestei campanii este: „O persoana activa, este o persoana informata. O persoana neinformata este cu usurinta manipulata - De partea a 2 s-a folosit fiecare cum a vrut. Noi am vrea sa ramanem la prima parte: o persoana activa este una informata.”

Directorul executiv al Asociatiei presei independente, Petru Macovei, regreta ca deocamdata mai sunt multi acei care nu isi cunosc drepturile: „Daca e sa vorbim despre dreptul cetateanului la informatie trebuie sa fim constienti de faptul ca cetatenii de multe ori nu isi cunosc drepturile. De asta ei trebuie informati. Exista foarte mult de lucru, atat pentru centrul pentru promovarea libertatii de exprimare cat si pentru noua guvernare.”

Ideea organizarii unui asemenea eveniment a aparut acum 7 ani, la Sofia, la un For al organizaţiilor nonguvernamentale din mai multe ţari. Pana in acest moment, ideea a fost preluata de alte 60 de ţari, inclusiv Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG