Linkuri accesibilitate

A fi ultra-ecologist cînd îți dă mîna...

Copii mei participa la scoala, aici in Bruxelles, la tot felul de programe presupuse a ii ajuta sa salveze planeta. De pilda, odata pe luna au operatiunea “bolul de orez”, prin care in acea zi ei mananca… doar orez fiert, intr-un bol chinezesc, pentru a descoperi – cu burta goala - cum traiesc copii – saraci, se intelege - de pe alte meleaguri ale planetei. Toate bune, chiar daca in acea zi ei se intorc de la scoala palizi de foame.

Iata insa ca mai recent a aparut obsesia ecologica. Saptamana trecuta, profesorii le-au prezentat cazurile a doua personalitati care iau masuri concrete pentru a incetini incalzirea planetei. Unul din acesti eroi ai ecologiei este guvernatorul Californiei, actorul Arnold Schwarzenegger, iar celalalt este fostul primar al Londrei, Ken Livingstone. Schwarzenegger pare ca ar fi declarat saptamana trecuta, lucru pe care l-am verificat, ca el nu le permite copiilor lui sa stea mai mult de 5 minute sub dus si ca, daca depasesc 5 minute, atunci el se duce si le taie apa calda, facandu-i sa sara afara din baie racnind si tremurand. Saracii copii!… Alor mei le-am explicat atunci ca Schwarzy, Terminatorul, este un multimilionar si ca milioanele te ajuta sa fii ecologic. El si-a instalat panouri solare ca sa-si incalzeasca baia, e drept, dar baia lui e cat o piscina. Si, tot asa, ca sa nu mai arda benzina, Schwarzy si-a comandat o masina care merge cu hidrogen, insa e vorba de o limuzina Hummer, construita special pentru el. Poti fi ultraecologist cand iti da mana…

In schimb, al doilea exemplu cu care mi-au venit copiii de la scoala m-a lasat perplex. Fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, care la randul lui nu este un sarantoc, a declarat ca pentru a apara planeta si in special resursele de apa, in familia lui nimeni nu trage apa dupa un pipi… si nici chiar dupa mai multi… Nu prea-mi dau seama cum se simt eventualii musafiri care petrec noaptea acasa la primarul Londrei, insa un lucru am urat de copil: ipocrizia falsului rationament culpabilizator care spune: fa asta, sau termina-ti portia, sau azi mancam numai orez ca sa vezi si tu ce simt saracii din Africa. Ca si cum daca eu flamanzesc o zi asta ar avea vreo influenta asupra economiei mondiale.

Asa ca dupa ce am ascultat de la copii cum se poate salva planeta, le-am dat de mancare copios si i-am trimis sa faca dus. Nu stiu ce-ar putea crede scoala copiilor despre un asemenea tata.
XS
SM
MD
LG