Linkuri accesibilitate

Berlin: ce coaliţie guvernamentală va rezulta din legislative?


Afiș electoral ecologist
Afiș electoral ecologist

Pînă la încheierea campaniei electorale patru alegători din zece erau indecişi

Peste 62 de milioane de cetăţeni cu drept de vot au fost chemaţi astăzi să aleagă un nou Bundestag, adică un nou parlament federal. 27 de partide au desemnat 3556 de candidaţi care speră să obţină un mandat în forul legislativ care dispune de 598 de locuri.

Localurile de vot se închid la ora 18, ora locală. Primele rezultate preliminare vor fi date publicităţii la miezul nopţii. Pînă în ultima zi a campaniei electorale, candidaţii de frunte ai diferitelor partide au încercat să convingă electoratul indecis (adică aproximativ 40 % din alegători) să se prezinte la urne.

Într-un interviu difuzat de postul naţional de radio, preşedintele Conferinţei bisericii evanghelice, Wolfgang Huber a apelat la cetăţeni să voteze. Cine absentează de la scrutin, a spus episcopul, contribuie la consolidarea forţelor extremiste.

Şefa creştin-democraţilor, Angela Merkel a declarat că după 4 ani de guvernare alături de social-democraţi, ar dori să formeze o coaliţie împreună cu Partidul Liberal. Potrivit sondajelor Uniunea Creştin-Democrată/Creştin-Socială (bavareză) va obţine majoritatea voturilor, însă nu va avea mandate suficiente pentru a forma un guvern monocolor. Cea de-a doua forţă politică va rămîne Partidul Social-Democrat.

Competiţia electorală pentru locul trei în parlament se duce între ecologişti, post-comuniştii din aşa-zisul Partid al Stîngii şi liberali.

În funcţie de rezultatele obţinute de partidele, care vor intra în Bundestag, se va crea o alianţă guvernamentală. Potrivit unor observatori, nu poate fi exclusă reeditarea actualei mari coaliţii creştin-democrat/social-democrate, prezidată în continuare de Angela Merkel.

La ultimul scrutin participarea la vot a fost de 77,7 procente. De data aceasta se aşteaptă o prezenţă mai redusă cu circa 10 procente faţă de alegerile precedente.
XS
SM
MD
LG