Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la alegerile legislative din Germania


afiș electoral cu Angela Merkel
afiș electoral cu Angela Merkel

O treime din electorat este indecisă

Preşedintele federal Horst Köhler a lansat un apel către alegătorii din Gemania, chemîndu-i să participe duminică la alegerile generale. În apelul său publicat într-un ziar de mare tiraj, preşedintele afirmă că îi sunt cunoscute nemulţumirile alegătorilor. Neparticiparea la vot însă nu rezolvă problemele, susţine Köhler.

Apelul reflectă tendinţele semnalate de institutele de sondare a opiniei publice. Din sondajele date publicităţii rezultă că fiecare al treilea cetăţean cu drept de vot nu ştie cu cine va vota sau dacă se va prezenta la vot. În ultima zi a campaniei electorale candidaţii celor 27 de partide au încercat să mobilizeze mai ales electoratul indecis.

Potrivit sondajelor nicio formaţiune politică nu va obţine un număr suficient de voturi pentru a forma un guvern monocolor. Pentru Uniunea Creştin-Democrat-Creştin-Socială (bavareză) ar vota doar 35 la sută din cei chemaţi la urne. Pentru liberali, care ar dori să participe alături de creştin-democraţi la guvernare, ar vota 13 la sută. Social-democraţii vor rămîne şi după alegeri cea de-a doua formaţiune politică. Potrivit sondajelor, social-democraţii vor acumula 26 procente. Ţinînd cont de această realitate, se poate anticipa că actuala mare coaliţie se va reedita.

Ar mai exista şi posibilitatea formării unui guvern tripartit al partidelor de stînga, sub preşedinţie social-democrată. În această constelaţie ar intra partidul ecologist, pentru care ar vota peste 11 la sută din alegători şi gruparea postcomuniştilor din aşa-zisul Partid al Stîngii, care ar putea obţine şi el peste 11 procente. Însă atît social-democraţii cît şi ecologiştii au respins orice colaborare la nivel federal cu foştii comunişti.
XS
SM
MD
LG