Linkuri accesibilitate

Estul fără scut


Decizia de retragere a programelor balistice americane din Cehia şi Polonia a venit în săptămîna în care Parlamentarii Europeni erau „împrăştiaţi”. Marea majoritate a Parlamentarilor era plecată în ţările de baştină pentru săptămîna regulamentară de lucru în circumscripţie. Decizia anunţată de Preşedintele Obama va fi dezbătută abia în săptămîna de lucru care începe luni, 28 septembrie. E de aşteptat o reacţie virulentă a Parlamentarilor dreptei est-europene.

Retragerea proiectului american e un element de anxietate în plus pentru est-europeni. Aşa numitul „scut” ce urma să fie amplasat în Cehia şi Polonia avea o valoare militară restrînsă şi strict defensivă. 10 interceptoare şi un radar nu pot ameninţa mamutul balistic amplasat de Rusia de cealată parte a frontierei UE. Valoarea proiectului abandonat de administraţia Obama era politică şi morală. Instalaţiile americane semanalau, de fapt, angajamentul american şi echivalau cu o garanţie de securitate, extinsă asupra întregii zone europene centrale şi de est. Asta era important pentru statele est-europene şi de aici anxietatea prezentă. Opţiunea administraţiei Obama pentru o politică de concesii în faţa Rusiei poate avea sens, ca de obicei, doar în termenii tradiţiei politice liberale americane. Experienţa istorică generală a Europei de Est spune cu totul altceva: Rusia nu e un partener credibil în relaţii politice care presupun onestitatea.

Asemenea aranjamente au fost mereu folosite de Rusia, ca mijloace de lucru relativ ieftine şi extem de profitabile. Administraţia Obama a cedat elementul de siguranţă oferit Estului pentru a primi în schimb o promisiune vagă de sprijin rusesc în chestiunea iraniană şi o altă promisiune rusească de bunăvoinţă, în negocierea tratatului SALT, de limitare a armamentelor nucelare. Cu alte cuvinte, administraţia Obama a renunţat la ceva concret şi a revenit la poziţia zero. Această mutare va fi, foarte probabil, răsplătită de Moscova cu o suită de mişcări formale în direcţia Iranului şi cu o mică reducere de armament care conservă superioritatea nucleară masivă a ruşilor la nivel european. Însumînd, o pierdere netă categorică.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG