Linkuri accesibilitate

Igor Dodon deplînge "haosul" de la casele de schimb


Igor Dodon, fost ministru al economiei
Igor Dodon, fost ministru al economiei

Fostul ministru al Economiei consideră că PCRM a lăsat moştenire "o stabilitatea economică şi socială"

Igor Dodon: Eu sint acum alaturi de o casa de schimb valutar unde cursul dolar-leu este de 12.20-12.50. Si Euro – 18 lei. Este acesta un haos ? Eu consider ca este haos.

Vasile Botnaru: Isi face efectul panica sau isi fac efectul mecanismele economice ?

Igor Dodon: Sint ferm convins si credeti-ma ca ma bazez pe informatiile de care dispun, ca aici nu sint efecte economice, deoarece incasarile, atit la capitolul exporturi, cit si remitente, sint in crestere. Este vorba doar despre o panica si o ingrijorare din partea populatiei si agentilor economici. Consider ca asteptarile sint foarte negative.

Vasile Botnaru: Dar, fiti de acord, ca astazi de exemplu eu ca telespectator, care m-am uitat de la distanta, vedeam afirmatiile dumneavoastra (in parlament) si afirmatiile celor care spuneau ca ati lasat o mostenire grea. Cine poate face arbitrajul ca sa stim unde este adevarul ?

Igor Dodon: Eu cred ca il va face populatia, cetateanul.

Vasile Botnaru: Bine dar cetateanul nu are de unde sa stie daca, intr-adevar, Moldtelecom-ul are sau nu datorii.

Igor Dodon
: Cetateanul o va simti pe pielea proprie deoarece a face declaratii politice ca sint careva datorii la careva intreprinderi de stat este una. Dar, din nou, din informatiile pe care ma bazez eu rezulta ca la Moldtelecom nu sint datorii. Mai mult ca atit, ei au platit, daca nu gresesc, 200 sau 250 de milioane de lei dividende.

Vasile Botnaru: Principala pretentie pe care o aveti fata de acest program si fata de acest guvern cum ati rezuma-o in cinteva fraze ?

Igor Dodon: Este un program compus doar din fraze generale. Este un program in care, din pacate, nu si-au gasit locul actiuni anticriza, apropo, de lipsa carora noi am fost criticati. Este un program care nu are obiective, nu are ținte. Ceea ce inseamna doar faptul ca guvernarea care a fost astazi instaurata nu doreste sa isi asume responsabilitati.

Vasile Botnaru: Domnule Dodon, dar daca sa admitem ca se intimpla ceea ce prognozati si « cade acest avion » dupa care tot dumneavoastra, ca si cum, va trebui sa il faceti sa zboare. Nu e mai simplu acum sa ii ajutati pe guvernantii de astazi ?

Igor Dodon: Vreau sa va amintesc ca anume guvernantii de astazi au spus ca nimeni din guvernul precedent nu vor fi admisi, nu isi vor pastra fotoliile. In al doilea rind, am fost acuzati cu totii ca sintem criminali. Dar conform Constitutiei mi se pare ca este un anumit principiu de prezumptie a nevinovatiei. Insa noi am fost acuzati. Unu la mina. Doi: noi categoric nu dorim sa se intimple in societate ceea ce deja incepe sa se intimple, deoarece asta va duce la saracirea in continuare a populatiei. Deaceea, daca vom fi ascultati, daca vom fi auziti, si apropo am venit si cu un proiect de declaratie in acest sens, noi sintem bineinteles la dispozita in primul rind a cetateanului, a populatiei, cit si, de ce nu ?, un parteneriat cu guvernarea care a fost instaurata astazi, in interesele statului moldovenesc.

Vasile Botnaru: Marian Lupu a spus ca partial proiectele celor doua declaratii si-au gasit cumva loc in programul de guvernare.

Igor Dodon: Nu am vazut in programul de guvernare macar ceva din declaratiile care au fost inaintate. Doar fraze generale. Cuvinte sint in program, cum ar fi « situatia social-economica ». Da, sint astfel de fraze. Insa categoric nu sint principiile care au fost propuse in acele declaratii.

Vasile Botnaru: Ati decis cum va veti comporta ca fractiune parlamentara, ce tactici veti adopta in continuare?

Igor Dodon: Va spun doar opinia mea deoarece nu pot sa ma pronunt din numele fractiunii. In opinia mea, trebuie sa fim destul de critici insa in acelasi timp cooperanti, deoarece, inca o data vreau sa mentionez, fiind votati de peste 700 de mii de alegatori acestia doresc si de fapt au incredere in noi ca vom face tot posibilul ca macar ceva din stabilitatea economica si sociala care au fost pina acum sa ramina in continuare.
XS
SM
MD
LG