Linkuri accesibilitate

Investirea guvernului Filat în Parlament - Comuniştii cer un program împotriva crizei pe care au lăsat-o moştenire


Mihai Ghimpu şi Vlad Filat după aprobarea guvernului

Deputaţii AIE au votat numirea lui Gheorghe Mihai în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate

Guvernul Filat a fost investit astăzi de Parlament cu votul a 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Deputaţii PCRM au votat împotriva noii componenţe a executivului şi programului de activitate al noului guvern, intitulat „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”. Programul de guvernare, prezentat Parlamentului de premierul desemnat Vlad Filat, conţine 5 direcţii prioritare de activitate: europenizarea R. Moldova, reintegrarea ţării, asigurarea supremaţiei legii, depăşirea crizei economico-financiare şi asigurarea creşterii economice, precum şi descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale. Deputaţii comunişti au criticat programul guvernului despre care au vorbit că nu corespunde intereselor strategice ale R. Moldova şi că nu va asigura o dezvoltare economică şi socială durabilă.

Premierul Vlad Filat susţine că în domeniul politicii externe, guvernul va da prioritate integrării europene, refacerii normale a relaţiilor cu vecinii prin stabilirea unor parteneriate strategice. Filat a declarat că soluţionarea problemei transnistrene se va face pe cale paşnică prin negocieri în format 5+2. Cu referire la problemele socio-economice, Filat a asigurat că fondurile care urmează a fi obţinute din partea instituţiilor financiare internaţionale, vor permite achitarea tuturor indemnizaţiilor, pensiilor şi salariilor. Mai mult, a dat asigurări premierul, lefurile profesorilor vor fi aliniate la salariul mediu pe ţară. Vlad Filat a promis deasemenea că una din primele decizii ale Guvernului va fi orientată spre redresarea problemelor din sectorul vitivinicol.

Parlamentarii comunisti au criticat noul guvern pentru că nu a prezentat un program anticriză şi pentru că ar fi preluat nereuşit o parte din obiectivele fostului guvern Greceanîi. Deputatul Igor Dodon s-a arătat nemulţumit că majoritatea parlamentară a ignorant propunerile înaintate de comunişti într-o recentă declaraţie în care se făceau referiri la îmbunătăţirea sectorului economic: „În această declaraţie noi am propus colegilor, să fie menţionate menţinerea şi majorarea salariilor bugetare, garantarea şi indexarea plăţilor sociale, nemajorarea vârstei de pensionare, menţinerea unei politici fisscale adecvate pentru atragerea investiţiilor străine directe. Dvs dragi colegi nu aţi acceptat. Prin urmare o să alegeţi altă cale. Fracţiunea PCRM nu va vota pentru acest program şi pentru componenţa guvernului format în opinia noastră pe principii de algoritm politic şi nu pe principii de profesionalism. Astfel ei duc toată responsabilitatea pentru haosul care va fi în curând în domeniile economic, financiar, social şi politic, va fi pe seama AIE.”

Igor Dodon a mai declarat că PCRM lasă o moştenire pe potriva aşteptării societăţii, fapt contestat de către legiuitorii AIE. Deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă: “Noul program de guvernare şi noua guvernare vin în condiţiile unei economii ruinate, unui buget de stat compromis, unei societăţi dispersate, unor relaţii tensionate cu vecinii şi unei imagini compromise pe plan internaţional. AIE are un plan foarte clar şi o viziune clară de dezvoltare. Fosta guvernare ceea ce doreşte, e să ne bage pe segmentul luptei anticriză. Ei doresc ca găurile 2 miliarde jumătate de lei deficit bugetar, plus 500 de milioane de lei datorii faţă de agenţii economici, să crească. O incapacitate totală a administrării totale avem în prezent 1,4 miliarde de lei datorii ale agenţilor economici faţă de bugete. Noi avem un act de politici privind guvernarea, tot ce ţine de criză tot ce înseamnă să rezolvi problemele pe care ţi le-au lăsat, va fi un act care va fi prezentat Parlamentului.”

În ce priveşte noua componenţă a guvernului, comuniştii au acuzat majoritatea parlamentară pentru că nu au oferit nici un loc în guvern minorităţilor naţionale, dar şi pentru că funcţiile de miniştri le-au revenit doar bărbaţilor, cu excepţia Valentinei Buliga care a devenit ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei. Fracţiunea PCRM s-a arătat nemulţumită şi pentru că nu a avut suficient timp la dispoziţie să studieze programul de guvernare şi componenţa noului executiv, care le-au fost prezentate în după-amiaza zilei de ieri. Deputaţii AIE au motivat că noul guvern a fost investit fără întârziere pentru a trece cât mai curând la soluţionarea problemelor stringente ale societăţii. Prima şedinţă a guvernului a fost programată pentru astăzi la ora 22.00.

Tot la şedinţa de astăzi, AIE a votat investirea lui Gheorghe Mihai în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, după ce l-a eliberat din aceasta funcţie cu votul majorităţii parlamentare pe Artur Reşetnicov, învinuit de depăşirea repetată a atribuţiilor de serviciu.
XS
SM
MD
LG