Linkuri accesibilitate

UE dispusă să reia cît de curînd posibil negocierile pentru un acord de cooperare cu Moldova


Intr-un interviu in exclusivitate Europei Libere, premierul Vlad Filat a declarat ca marti va merge la Bruxelles, la sediul Uniunii Europene, ca va cauta sa imbunatateasca relatiile Moldovei cu Statele Unite, cu Romania dar si cu Rusia, care trebuie sa isi retraga trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Corespondentul nostru la Bruxelles relateaza ca Uniunea Europeana este hotarita sa sprijine pe o scara larga relatiile cu Moldova, inclusiv in cadrul Parteneriatului Estic, dupa ultimele evolutii politice.

Marți, premierul Filat este asteptat impreuna cu cei mai importati membri ai cabinetului sau la Bruxelles, de catre Javier Solana, coordonatorul politicii externe a Uniunii, iar presedintia suedeza a Uniunii a dat publicitatii o declaratie in care saluta noul guvern si isi exprima speranta ca va exista un climat de colaborare responsabila şi de incredere intre partidele politice din Moldova pentru evolutiile viitoare.

„Uniunea Europeana asteapta sa inceapa cit mai curind posibil negocierile pentru un nou acord de cooperare cu Moldova care sa inlocuiască si sa depaseasca actualul acord de parteneriat si cooperare.” In acest context, se mai spune in declaratia presedintiei Uniunii Europene, Bruxellesul saluta si decizia de a se aboli vizele introduse in luna aprilie impotriva cetatenilor romani.

Corespondentul nostru la Bruxelles spune, citind surse bine informate, ca UE intentionează sa reia discutiile pentru ridicarea vizelor pentru moldoveni, decizie vazuta ca un gest de incurajare pentru noile autoritati. Mai mult, Uniunea Europeana este pregatita sa ajute noul guvern financiar, pe termen scurt, pina ce va fi incheiat un nou acord cu FMI.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG