Linkuri accesibilitate

Dezamăgire în Europa centrală față de abandonarea amplasării scutului anti-rachetă american


Manifestație la Praga împotriva radarului anti-rachetă
Manifestație la Praga împotriva radarului anti-rachetă
Va fi noul sistem defensiv american pentru Europa mai flexibil, mai eficient si mai putin costisitor, asa cum a fost el prezentat saptamina trecuta de preşedintele american Barak Obama ? In Europa centrala si de rasarit nimeni nu pare sa isi puna aceste intrebari si, scrie corespondenta noastra Claire Bigg, sentimentul dominant atit la nivelul elitelor politice cit si al opiniei publice pare sa fie negativ, decizia administratiei democrate fiind vazuta mai ales ca o „abandonare” a aliatilor din această zona a Europei, in ciuda asigurarilor date de preşedintele american si secretarul sau de stat. Mai multe de la Oana Serafim:

Anunţul preşedintelui american de saptamina trecuta ca abandoneaza planurile administratiei republicane de amplasare a unui radar în Cehia si a 10 interceptoare de rachete in Polonia a provocat la Praga si Varşovia surpriza si dezamagire. Fostul preşedinte polonez Lech Walensa, laureat al premiului Nobel pentru pace si simbol al miscarii anticomuniste poloneze Solidaritatea şi -a exprimat fara ocolişuri sentimentele: „M-am aşteptat la altceva, nu la o astfel de aroganta din partea Statelor Unite.” Intr-un interviu cu postul nostru de radio, Lech Walesa a spus ca l-a deranjat cel mai mult faptul ca anunţul a fost facut fara consultarea liderilor politici de la Praga sau Varşovia: „Ar fi trebuit sa fie niste discutii şi explicatii prealabile ca sa para un acord comun si nu o decizie unilaterala....” Lech Walesa a fost printre oamenii politici central-europeni care a aparat cu tărie planurile americane pentru acest scut defensiv, in ciuda opozitiei opiniei publice.

La Praga un susţinator fervent al planurilor a fost Karel Schwarzenberg, fostul sef al diplomatiei cehe care vede in decizia americana o concesie importanta facuta de administratia Obama Rusiei şi o schimbare in linia politica americana fata de central si est europeni: „Am luptat pentru acest radar şi a fost greu sa il sustinem. Nu cred ca se poate vorbi de o vînzare a Europei de Est, dar cu siguranta decizia arata ca prioritatile americane sunt acum altele. Mai mult Orientul Mijlociu, Iranul.”

Frantisek Sulc, jurnalist la saptaminalul Tyden si coautor al unui volum despre apararea anti-racheta, spune ca decizia administratiei americane reprezinta o lovitura imortanta data liderilor politici din regiune care au sustinut proiectul: „Multi politicieni au investit aici mult capital politic in apararea acestui scut defensiv american. Si nu le place aceasta decizie pentru ca ii arata acum drept pierzători ; la nivelul populaţiei dar si al altor partide politice a existat o opozitie foarte mare fata de aceste planuri, mai ales din partea Social Democraţilor. Si data viitoare, vor fi extrem de precauţi în a sprijini astfel e iniţiative.”

Dar de fapt, teama cea mare a multora din Europa Centrala si de rasarit este ca Statele Unite au acceptat argumentele unei Rusii din ce in ce mai decisa sa aibă singurul cuvint de spus in zona ce a aparţinut spatiului comunst. „Nu va fi nici un radar – Rusia a ciştigat „, titra cotidianul Mlada Flonta Dnes, iar in Polonia titlurile erau de tipul „Tradare”, „Statele Unite ne-au vîndut Rusiei si ne-au bagat cuţitul în spate”.

Frantisek Sulc, explica: „Sentimentul dominant este ca administratia americana a facut un tirg pe la spatele polonezilor şi cehilor cu Rusia. Si temerile acestea sunt intr-adevar foarte, foarte puternice chiar la 20 de ani de la revolutia de catifea.”

Iar fostul ministru adjunct de externe al Poloniei Witold Waszczkowski, care a condus negocierile asupra acestui subiect din partea Varsoviei pina vara trecuta ne-a declarat: „Cred ca a fost un gest de prietenie catre Rusia. Influenţat de Rusia. Avem o serie intreaga de semnale din Rusia ca Moscova a lucrat in ultimele luni cu administraţia Obama pe acest subiect.”

Parca pentru a întări aceste temeri, Moscova a salutat cu entuziasm decizia Washingtonului drept „un pas in directia corecta”, „un nou început”, o „decizie curajoasa si rezonabila”. Expertii militari spun insă ca noul sistem propus de administratia Obama va fi intr-adevar mai eficient si va putea functiona in urmatorii ani si ca Moscova s-a grăbit sa se declare multumita.

Pe de altă parte, expertul militar rus Aleksandr Goltz crede ca Rusia ar putea, in viitorul apropiat sa isi exprime nemultumirea si in legatura cu noile propuneri defensive americane din Europa: „N-aş fi suprins daca experții ruşi vor anunţa în curînd că şi noile planuri reprezinta o ameninţare la adresa securităţii Rusiei...”
XS
SM
MD
LG