Linkuri accesibilitate

Doctrina Obama de politică externă


Președintele Barack Obama prezidează ședința Consiliului de Securitate ONU
Președintele Barack Obama prezidează ședința Consiliului de Securitate ONU
Presedintele Obama a devenit ieri primul sef al statului american, care conduce o sedinta a Consiliului de Securitate. Asa cum ne va spune in continuare, corespondentul Europei Libere, presedintia Obama intra in aceasta toamna intr-o faza critica.

Pe plan extern, presedintele Obama a pledat la Natiunile Unite pentru cooperare globala vizind contracararea conflictelor, incalzirii globale si proliferarii nucleare. In America, el are misiunea de a rezolva spinoasa chestiune a sistemului de ingrijire medicala. El stie ca oportunitatea de a obtine succese de agenda este acum. Acum are majoritati suficiente in Congres. Acum se bucura de popularitate si de increderea populatiei.

Dar este mai usor de spus ca Barack Obama are sanse istorice, decit de materializat aceste oportunitati. Faptul ca la ONU a obtinut o rezolutie vizind dezarmarea nucleara este fara indoiala un plus. Si intilnirea in trei cu lideri ai Israelului si Autoritatii Palestiniene este un pas pozitiv. Se poate spune ca in aceste zile, la New York a inceput sa se contureze cu claritate doctrina Obama de politica externa.

Care sint ideile acestei doctrine? America nu mai opteaza la forta ca prim resort. In politica externa, Obama doreste cooperare, nu actiuni unilaterale, cum a fost cazul cu administratia Bush. Este chiar dispus sa cedeze lumina reflectoarelor si sa lasa altor parti, de pe arena internationala, initiativa, in rezolvarea unor conflicte. Este o noua maniera de a te raporta la statulul de supra-putere al Americii.

Un alt mesaj—care deriva din fragilitatea majoritatilor sale—este ca americanii nu au rabdare si ca problemele cu care este confruntata planeta sint urgente si se cer rezolvate de indata. Din mesajul presedintelui american rezulta si indemnul adresat tarilor lumii de a renunta la tactica de a da vina pe altii, in special pe Statele Unite, in legatura cu probleme de tot felul. In plus –arata Obama—orice drepturi implica si responsabilitatea de a te implica, nu doar a critica. Si un alt mesaj este ca partile angajate intr-o negociere sa nu se cramponeze de ceea ce considera rezultate optime, din punctul lor de vedere. Asta le-a spus presedintele Statelor Unite, palestinienilor, cind le-a cerut sa dea dovada de flexibilitate, daca doresc sa-si atinga obiectivul crearii unui stat. Este ceea ce le spune si democratilor din Congres, cei de stinga, care doresc o formula de sistem de ingrijire a sanatatii care sa le reflecte pozitiile, sau nimic.

Aceasta este viziunea sefului executivului american, care incepe sa-i contureze doctrina. Urmeaza sa se vada – sau nu—rezultatele.
XS
SM
MD
LG