Linkuri accesibilitate

Prilejul îl constituie decizia CMC de a majora preţul la apă şi transport public

Deciza majorarii pretului la apa si transportul public a stârnit un val de proteste in capitala. Astazi un grup de pensionari au strigat lozinci impotriva acestori majorari in fata guvernului. Cei peste 200 de protestatari pensionari sunt nemultumiti ca imediat dupa alegerile parlamentare sunt ridicate preturile la utilitati. Si asta in conditiile in care despre marirea salariului sau pensiei nu se vorbeste nimic.

„Am venit pentru ca au ridicat tarifele la apa, la transport, eu ieri degeaba mergeam. Aistea care stau acuma la putere nu mai fac nimic pentru norod, eu asa am inteles.”

"Am venit ca sa avem o viata mai buna, ca sa pot plati pentru transport si caldura. Ei vor cere 800 dar eu primesc 726 de lei. Cum am sa platesc? Dar pentru apa, pentru lumina?"

„Ne-o pus pe pamant asa cum ne-au pus Snegur si Lucinschi. Noi primim 700 de lei pensie. Pe apa platim o sumedenie de bani, pe ceea, pe cealalta. Apai cum de trait? Ce fel de pravitelisvo s-au gandit ei? S-au pus de 2-3 luni la conducere si srazu au ridicat tarifele. Asta-i un bardac. Jos, sa se duca la mama dracului de unde au venit. Vseo. Lasa sa fie comunismul cum a fost.”

„Noi nu suntem impotriva sa platim toate aceste tarife, dar dati-ne posibilitatea aceasta. Daca vor fi proteste in permanenta, sper ca va ajunge si la ei.”

"Ce se poate asa de trait? Se ridica preturile la toate produsele. Primesc 750 lei, ce astia-s bani? Dar eu am stagiu 45 de ani, si 7 ani am servit armata".

Arcadie Barbarosie, director la Institutul pentru Politici Publice, are o atitudine critica vis-a-vis de decizia adoptata de Consiliul Municipal Chisinau acum o saptamana . L-am întrebat ce decizie ar fi trebuit sa adopte CMC in aceasta situatie de criza .

Arcadie Barbarosie: „Eu cred ca ar fi trebuit sa se inceapa cu o campanile de explicare. Sa le explice populatiei de ce preturile nu sunt reale, si ca de fapt tot ea va suferi daca nu se vor schimbarile respective. Si dupa aia in 3-4 saptamani de ridicat aceste preturi. Politicienii considera cetatenii prosti. Si considera ca cetatenii nu vor intelege si ca politicienii pricep ce si cum si cand trebuie sa faca, cand si cum sa faca.”

Costul unui bilet in troleibus va fi de 2 lei, iar cu autobusul – 3 lei, pentru un metru cub de apa – va trebui sa platim 9 lei. Majorarile intra in vigoare din 1 octombrie.
XS
SM
MD
LG