Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu şi Vlad Filat conferă la Chişinău cu Serghei Narîşkin


Sergei Narîșkin

Partea rusă se interesează de organizarea summitului CSI, partea moldavă de creditul promis şi de reglementarea transnistreană

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghiei Narîșkin s-a intalnit astazi la Chisinau cu presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu si cu premierul desemnat Vlad Filat. Discutiile au vizat organizarea summit-ului CSI de pe 8-9 octombrie. Problema transnistreana a fost abordata doar partial, la fel ca si chestiunea ce tine de acordarea R. Moldova a creditului de 500 de milioane de dolari prin decizia din august a Dumei de Stat de la Moscova. Vitalie Enache:

Mihai Ghimpu
Chisinaul e gata sa asigure buna defasurare a summit-ului CSI, programat pentru inceputul lunii octombrie, a declarat Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu dupa intalnirea avuta cu seful administratiei de la Kremlin: „Am asigurat ca summit-ul va avea loc, se pregateste. Nu exista nici un motiv pentru a crede ceea ce se banuia ca, iata, daca vin liberalii la putere se vor inrautati relatiile cu Federatia Rusa, cu alte state. Am avut o discutie sincera, buna. Intr-un cuvant am confirmat buna intentie a Aliantei pentru Integrare Europeana pentru relatii cu Rusia in dezvoltarea relatiilor noastre si in plan social, economic, politic. Oricum avem tratatul intre Moldova si Federatia Rusa. Am abordat putin si problemele pe care le avem noi, problema cea mai delicata pentru noi care se taraganeaza si este in defavoarea republicii, si in primul rand a cetatenilor, este problema Transnistriei. Adica eu sunt multumit de intrevederea avuta.”

Mihai Ghimpu a precizat ca despre evolutia viitoarelor negocieri in problema transnistreana va discuta cu presedintele rus Dmitrii Medvedev, asteptat sa vina la reuniunea de la Chisinau. El a confirmat ca a discutat la intrevederea cu seful administratiei prezidentiale ruse despre intentia autoritatilor de la Moscova de a acorda Moldovei pe timp de criza economica, un credit de 500 de milioane de dolari, lucru asupra caruia a convenit prin vot Duma de Stat: „Da, sincer am pus aceasta intrebare, eu am spus ca din cate cunosc nu exista nici un acord. Cunosc ca Duma de Stat a ratificat, a fost pentru acordarea unei sume si chiar a fost promulgata legea de catre presedintele Medvedev, dar zic nu exista un acord. Si a confirmat ca daca nu exista, ei raman pe pozitia ca sa acorde acest credit, ramane de acum sa dezvoltam partea juridica. Ceea ce a spus ministrul inca in functie sau e deputat deja Dodon, ca nu e adevarat ce am spus eu, e adevarat. Deci nu exista un document juridic intre R. Moldova si Federația Rusă. Deci au fost doar discutii si in urma discutiilor au examinat in parlamentul rus. Dar oricum ceea ce tine de acest credit trebuie discutat cu presedintele si guvernul Rusiei”.

Vlad Filat
Aceleasi subiecte au fost discutate de catre seful administratiei de la Kremlin cu premierul desemnat, Vlad Filat la o intrevedere la sediul PLDM. Filat s-a aratat optimist dupa intalnire in privinta relatiilor pe care R. Moldova le va avea in viitor cu Rusia: "Am transmis un mesaj catre conducerea Rusiei privind programul de activitate a guvernului care urmeaza sa fie investit maine. Am trecut in revista problematicile pe care le avem, economice si nu numai. Un aspect aparte a fost problema transnistreana. Am gasit intelegere in cele invocate de noi si vreau sa va spun ca a fost o intalnire care a avut sens, si din punctul meu de vedere, este necesar ca aceste intalniri sa fie periodice, nu obligatoriu o persoana sau alta, dar in a discuta tot ce tine de problematica care este intre tarile noastre. Vis-a-vis de intelegeri bineinteles ca nu am avut nici mandatul, nici statutul in care sa adoptam decizii sau sa avem intelegeri".

Vlad Filat a tinut sa precizeze ca il asteapta la summit-ul CSI si pe presedintele rus Dmitrii Medvedev cu care ar urma sa discute mai mult despre cooperarea moldo-rusa. Vizita presedintelui rus la summit-ul CSI de la Chisinau nu a fost insa confirmata de catre seful administratiei prezidentiale de la Moscova, care a refuzat sa faca declaratii pentru presa.

Intrevederile lui Serghei Narîșkin cu autoritatile de la Chisinau, au avut loc cu ocazia participarii sale la lucrarile Forumului Intelectualitatii din CSI, care s-a desfasurat la Palatul Republicii.
XS
SM
MD
LG