Linkuri accesibilitate

Un conflict teritorial împiedică aderarea la UE - Karl Schwarzenberg


Karel Schwarzenberg în timpul unei vizite la RFE
Karel Schwarzenberg în timpul unei vizite la RFE

Fostul ministru de externe ceh despre Parteneriatul Estic şi şansele Moldovei de a adera în cele din urmă la UE

Relatia dintre democratiile consolidate din Uniunea Europeana şi democratiile fragile, precum cele existente in cele 6 ţari parte ale parteneriatului estic a fost una din temele de discutie de astazi, de la sediul postului nostru de radio cu fostul ministru ceh de externe, Karel Schwarzenberg. Ministrul Schwarzenberg a fost unul dintre sustinatorii consecvenţi ai acestui program nou al Uniunii, demarat pe timpul preşedinţiei Cehiei la cirma Uniunii Europene, program in care sunt incluse, in fara de Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan si Belarus. Care sunt şansele acestui proiect in actualele conditii geopolitice, ştiind ca Rusia şi-a exprimat zgomotos opozitia faţa de acest program.

Fostul ministru de externe al Cehiei, Karl Schwarzenberg s-a declarat dezamăgt că pe teritoriul ţării sale nu va mai exista o prezenţă militară americană, după ce administraţia Obama a decis să renunţe la scutul anti-rachetă conceput de administraţia Bush şi la amplasarea unor elemente ale scutului în Cehia şi Polonia.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Schwarzenberg a ţinut însă să sublinieze că securitatea ţării sale sau a Poloniei, nu este şubrezită prin această decizie pentru că ambele sunt membre în NATO şi Uniunea Europeană. „Nu putem spune că Europa de est a fost vândută Rusiei” – continuă fostul ministru de externe – „dar arată fără tăgăduială că interesele Statelor Unite s-au mutat în altă parte” – în alte părti ale lumii.

Are Uniunea Europeană vointa politică de a sprijini, prin Parteneraitul estic, integrarea ţărilor participante, a Moldovei în primul rând - a mai fost întrebat Karl Schwarzenberg ?

„Totul depinde de cum evoluează Moldova, de cum evoluează democratia, domnia legii şi respectul pentru drepturile omului”. Dar pentru Karl Schwarzenberg, elementul esential este rezolvarea crizei transistrene, pentru că, argumentează el, Uniunea Europeană nu vrea un stat membru aflat în mijlocul unui conflict teritorial nerezolvat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG