Linkuri accesibilitate

Campanie de popularizare a regulilor de prevenire a gripei la Hănăsenii Noi


5 copii ţin o lecţie interactivă despre gripă pentru colegii lor

In satul Hănăşenii Noi, la o distanta de 100 de kilometri de Chişinău, 5 copii au ţinut o lecţie interactivă despre gripă pentru colegii lor. Luminiţa este elevă în clasa a 8, tot ea si una dintre animatoarele evenimentului.

Luminiţa „Am adus la cunoştinţă tuturor elevilor din gimnaziu despre toate cele 5 tipuri de gripă şi a fost un miniteatru care a redat cum să ne protejam.”

Ana-Maria este in clasa a 6 şi a jucat rolul sapunului. Ana-Maria: „A fost excelent. Cele mai importante lucruri ca să ne protejăm de gripă sunt apa, săpunul şi vaccinul. Ele toate-s importante.”

Elevă în clasa a 9, Daniela Timofti este sigură că anume teatrul i-a facut pe copii să cunoască mai multe despre gripă: „A fost un eveniment bine pregătit, am muncit mult. Unii copii au arătat teatru, în care am participat şi eu, cu personajul „omul”. Teatrul le-a atras foarte mult atenţia.”

L-am intrebat si pe Dumitraş, un pici din clasa 1, ce a înţeles el la aceasta ora educativă. Dumitraş: „Gripa este rea.”

Nikoleta, colega lui Dumitras: „Cum te protejezi de gripă? Să nu stăm lângă omul bolnav de gripă. Să nu fim răciţi. Când e toamnă ori iarnă să fim bine imbrăcaţi.”

Veronica Veleşcu este studentă în anul 2 la universitatea de medicină din Chişinău şi i-a ajutat pe copii să pregătească scenariul cursului: „Chiar dacă nu toţi copiii vor ţine minte fiecare cuvânt care s-a zis, dar măcar le aduce aminte că exista un pericol. Când eram copil mic mi s-a prezis la scoala despre sare iodată. Si prima ce-am făcut e că am mers şi i-am spus mamei să pună în mancare sare iodată. Cred că cum am fost eu, aşa sunt şi copiii din zilele noastre. Eu sunt sigură că cum merg acasă vor spune tuturor despre ce au învăţat astăzi.”

Diriginta copiilor din clasa 1, Raisa Cicu sugerează că această metodă mai nouă de instruire va avea un impact mai mare decât seminarele obişnuite pentru prevenirea gripei.

„Credem că maine dimineaţa or să vorbeasca 5 minute despre evenimentul de azi. Prin campania pe care o vom face în sat o să atenţionăm şi mai mult locuitorii satului, iar prim intermediul copiilor va avea mai mare efect.”

Copiii intenţionează să mai confecţioneze medalioane pe care să fie scrise regulile de prevenire a gripei şi să le impartă locuitorilor satului Hănăsenii Noi in campania pe care o vor promova din uşă în uşă.

Proiectul este finanţat de Banca Mondiala, ministerul sănătăţii şi UNICEF, dar a fost implimenat de Asociaţia Studenţilor şi rezidenţilor din Medicină.
Previous Next

XS
SM
MD
LG