Linkuri accesibilitate

"Poliţia a înghiţit reforma" sau mimata metamorfoză a miliţiei


Victor Munteanu
Victor Munteanu: In copilarie m-a framintat cumplit cum a putut cocosul din povestea “Punguta cu doi bani” sa inghita toata apa din fintina, sa inghita toate cirezile de vite si sa nu i se faca rau, sa nu-i crape stomacul. In cele din urma boierul nu a prea avut niciun fel de strategie clara in privinta lui. Ba a vrut sa il faca ciorba, ba a vrut sa il inece, ba sa il arda, ba sa ii dea bani, poate s-o satura. Si, pina la urma, cocosul a facut ce a vrut. Asta s-a intimplat si cu politia moldoveneasca. In loc sa fi fost reformata radical, nu s-a intimplat decit o mimare de reformare a militiei sovietice. In cele din urma, politia a inghitit reforma. Toate reformele societatii moldovenesti impreuna cu o multime de organisme internationale, eforturile de a face reforme substantiale in domeniul justitiei, in luna aprilie s-au redus la nimic. Lucrurile au degradat pina acolo unde nici procuratura, nici judecatorii nu au avut nicio replica, ci tocmai ele au fost completamente subjugate unei actiuni controlate, probabil, dar fara nicio legatura cu normele statului de drept si cu drepturile omului. Niciodata nu s-a intimplat sa avem o reactie atit de dura, atit de urita in ceea ce priveste respectarea nu a drepturilor avansate ale omului cum prevede Curtea Europeana, ci a drepturilor absolut elementare. Imagineaza-ti ca exista zeci si zeci de oameni, detinatori de legitimatii de politist, cu grad de ofiter, care au torturat pina i-a durut mina. Si acestea nu sint povesti deja, pentru ca toate sursele de informatie spun asta.

Vasile Botnaru: Adica in pofida eforturilor depuse pe parcurs ori a diferitelor interventii de suprafata, politia in esenta a ramas una sovietica care a executat eventual niste ordine obscure? Asa trebuie sa intelegem?

Victor Munteanu: Absolut. Aici ai perfecta dreptate. Dar uita-te de unde incep lucrurile. Hai sa ne uitam doar la doua articole din actul normativ care guverneaza activitatea politiei ca sa intelegem cit de departe sintem de valorile unui stat democratic. Articolul 1 al legii cu privire la politie. Atentie! Cea mai nereformata lege, cea mai arhaica, nu a indraznit nimeni sa se atinga de ea pentru ca nu a fost vointa politica. In principiu vreau sa va spun ca nu doar guvernarii comuniste ci si celorlalte guvernari le-a convenit o politie mai mult sau mai putin “de buzunar”. Doar ca guvernarea comunista a stiut sa se foloseasca de o politie deja crescuta in acest sens. Mai ales ca am avut opt ani un presedinte care a fost format in sistem, a fost educat profesional de catre militia sovietica. El a stiut foarte usor sa transforme politia intr-un instrument de represiune politica. Dar, actul normativ nu a fost facut de comunisti. Articolul 1 spune ca politia este “un organ armat al guvernului”. In timp ce oricare lege despre politie civilizata din toata lumea va spune ceva de tipul ca politia are structura si forma comunitara, destinatia careia este sa presteze servicii de securitate comunitatii. Simti diferenta de limbaj?

Vasile Botnaru: Adica exact invers.

Victor Munteanu: Desigur. Si mergem mai deprate. Politia in activitatea ei se subordoneaza Ministerului afacerilor interne, dupa care se spune ca exista si politie municipala care se subordoneaza concomitent Ministerului afacerilor interne si administratiei locale. Ce inseamna o subordonare “concomitenta”? Ei, aceasta subordonare concomitenta a condus la situatia, putin de spus jenanta in “povestea cu bradul”, cind politia municipala se intreba “cine mai este si primarul cind sefu’ este ministrul de Interne?”. Ceea ce avem in politie este de fapt o problema de buna guvernare, este o problema de organizare a sistemului administrativ. Vom vedea. Desi trebuie sa intelegem ca in interiorul politiei exista, banuiesc, foarte multe structuri ierarhice, exista tot felul de miscari subterane, bineinteles. In acest sens guvernarii trebuie sa ii fie foarte si foarte calr.

Vasile Botnaru: Adica peste noapte nu se va face reforma?

Victor Munteanu: Este exclus acest lucru sa se intimple peste noapte.
XS
SM
MD
LG