Linkuri accesibilitate

Naţiunile Unite - parte integrantă a politicii externe americane


Esther Brimmer

Esther Brimmer, asistent al Secretarului de stat, subliniază şi importanţa pe care Washingtonul o acordă consultărilor cu aliaţii NATO

Esther Brimmer este din luna aprilie asistent al Secretarului de stat american pentru afaceri internaţionale şi coordonează cooperarea dintre Statele Unite şi organizaţiile internaţionale în diferite domenii, de la drepturile omului la securitatea alimentară şi la schimbarea climei. Corespondentul Europei Libere la New York Nikola Krastev i-a solicitat un interviu în ajunul deschiderii celei de-a 64-a sesiuni a Adunării Generale ONU.

Corespondentul nostru a întrebat-o mai întâi pe Esther Brimmer dacă actuala administraţie americană urmăreşte în relaţia cu Naţiunile Unite alte obiective decât adminstraţia precedentă, a preşedintelui Bush. Esther Brimmer ne-a spus că pentru administraţia Obama Naţiunile Unite sunt parte integrantă din politica externă. O dovadă este că Statele Unite au adus în discuţie tocmai la ONU mai multe obiective fundamentale americane de politică externă. Este cazul neproliferării nucleare, pe care preşedintele Obama o abordează în ceea ce Brimmer numeşte o „reangajare”, adică o readucere în prim-plan.

Ziaristul Europei Libere a întrebat-o în continuare pe demnitara americană dacă recentul anunţ al administraţiei Obama privind scutul antirachetă din Europa ar putea servi indirect tocmai cauzei neproliferării. Mai exact, dacă facînd un pas în întâmpinarea Rusiei, prin anularea planurilor din Cehia şi Polonia, Casa Albă va obţine în schimb o atitudine mai constructivă a ruşilor în privinţa Iranului.

Esther Brimmer a insistat în răspunsul dat Europei Libere că administraţia Obama, în frunte cu preşedintele şi cu secretarul de stat, au subliniat de multe ori importanţa Alianţei Nord-Atlantice. Statele Unite, a mai spus Brimmer, vor să abordeze problemele de securitate, inclusiv apărarea antibalistică şi neproliferarea, de pe o bază colectivă, împreună cu aliaţii din NATO. Iar dacă unele mecanisme concrete pot fi ajustate sau reorientate, aşa cum s-a întâmplat în cazul scutului antirachetă, administraţia Obama este hotărâtă să facă aceste reorientări prin consultări cu alianţa, mai degrabă decât în mod bilateral, adică prin dialog cu Rusia.

În interviul acordat lui Nikola Krastev, Esther Brimmer s-a arătat oarecum nemulţumită că presa internaţională a reţinut din recentul anunţ al Casei Albe privind scutul antirachetă doar o parte – anume că nu vor mai fi radar în Cehia şi bază de rachete în Polonia, de unde speculaţiile că administraţia Obama ar abandona Europa Centrală.

Asemenea idei continuă să apară în presa internaţională şi astăzi. În Wall Street Journal, un ziar american conservator, Sean Carney se întreabă dacă nu cumva „naţiunile central-europene slave” vor alege acum „maica Rusie” în locul Occidentului. Pe parcursul articolului, fără să renunţe la criticile la adresa adminstraţiei Obama, Carney constată că în ce-i priveşte pe cehi, aceştia nu privesc spre răsărit.

În revista Foreign Affairs, Michael O'Hanlon, de la Institutul Brookings, ia apărarea deciziei Casei Albe. El spune că de fapt noul sistem va fi mai ieftin, mai mobil, şi va fi gata mai repede, adică tocmai ce spunea preşedintele Obama săptămâna trecută. O’Hanlon adaugă însă că administraţia Obama a făcut acest anunţ într-un mod cu totul neprofesionist, atrăgîndu-şi critici până la urmă nemeritate. Autorul mai scrie că Rusia nu are nici un drept să-şi asume vreun merit pentru schimbarea planurilor americane şi că nu se aşteaptă ca după aceasta schimbare Moscova să se arate mai binevoitoare faţă de Washington în alte chestiuni globale sau regionale, de pildă în dosarul nuclear iranian.

Tot pe tema relaţiilor transatlantice, ziarul britanic Daily Telegraph a publicat astăzi un lung articol despre atitudinea americanilor faţă de Uniunea Europeană. Ziarul aminteşte că administraţiile de la Washington s-au pronunţat rând pe rând pentru o integrare europeană cât mai puternică, dar adaugă că în Statele Unite se ştie foarte puţin despre structura UE şi despre procesele prin care trece.
XS
SM
MD
LG