Linkuri accesibilitate

Divergențe între UE și SUA pe tema măsurilor de îngrădire a modificărilor climatice


Reuniunea ONU de la New York consacrată dezbaterii schimbărilor climatice
Reuniunea ONU de la New York consacrată dezbaterii schimbărilor climatice

UE nemulțumită cu poziția americană față de reducerea emisiilor de gaze toxice și ajutoarele acordate țărilor în curs de dezvoltare

Summitul ONU cu privire la modificarile de clima, de la New York are pe fundal dezacorduri intre Statele Unite si Uniunea Europeana. Despre ce este vorba ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La Bruxelles, oficialitati din Uniunea Europeana si-au manifestat in preajma summitului dezamagirea fata de pozitia americana spunind ca nu se ridica la nivelul promisiunilor nici in chestiunea reducerii emisiilor de gaze toxice si nici in privinta ajutorului acordat tarilor in curs de dezvoltare. “Pina acum credeam ca problemele sint cu China si cu India. In prezent insa obstacolul este politica Americana ” – a spus o oficialitate din cadrul Comisiei Europene, adaugind ca negocierile nu merg bine.

Europenii se pling ca administratia Obama nu poate sa se concentreze asupra chestiunii incalzirii globale pentru ca membrii ei de virf sint ocupati cu controversatul plan cu privire la reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. Referindu-se la declaratiile liderului majoritatii democrate din Senat, Harry Reid care a spus ca legislatia cu privire la mediu ar putea fi aminata pentru anul viitor. Ambasadorul Uniunii Europene in Statele Unite, John Bruton a invinuit forul legislativ ca incetineste procesul. “Exista un calendar global si Senatul american stie asta” – a spus ambasadorul, continuind, “Lumea nu poate astepta pina cind Senatul rezolva chestiunea asigurarilor medicale in America ”.

Oficialitatile de la Washington spun ca europenii nu inteleg procesul politic american si faptul ca administratia nu poate actiona fara sprijinul Congresului. De la tribuna Natiunilor Unite, presedintele Obama s-a angajat ca Statele Unite isi vor indeplini intr-o mai mare masura obligatiile legate de contracararea incalzirii globale, dar realitatile politice sint mai complicate. Proiectul de lege in acest sens a fost votat de Camera Reprezentantilor, dar este inca blocat in Senat.

Obama a spus la ONU ca, in ciuda lentorii procesului, administratia sa face mai mult in aceasta chestiune decit oricare alta decit incalzirea globala a fost constientizata ca fiind o serioasa problema. Presedintele Statelor Unite a aratat ca daca nu se actioneaza rapid, incalzirea globala poate duce la ceea ce a numit “o catastrofa ireversibila”. Dar se pare ca aceste asigurari nu au potolit criticile internationale. Atunci cind administratia Bush a refuzat sa semneze in 1997, Protocolul Kyoto cu privire la incalzirea globala a spus ca nu o face pentru ca tari in curs de dezvoltare, cum sint China si India nu sint incluse. Acum tocmai aceste tari sustin ca nu se simt obligate sa reduca emisiile toxice, cit timp Statele Unite nu intreprind suficient.
XS
SM
MD
LG