Linkuri accesibilitate

„Jungla“ imigranților de la Calais demantelată


Jandarmii francezi încep distrugerea corturilor imigranților la Calais
Jandarmii francezi încep distrugerea corturilor imigranților la Calais
În Franţa s-a-nchis „Jungla”. Aşa îi spuneau localnicii unei tabere mizere de imigranţi adăpostiţi într-o pădure, în aşteptarea unei ocazii de a trece Canalul Mânecii, spre Anglia. Detalii are Mircea Ţicudean.

În jungla de la Calais, în nord-vestul Franţei, trăiau până marţi în zori câteva sute de imigranţi, majoritatea afgani. „Voiam să ajungem în Marea Britanie, pentru că acolo imigranţii sunt trataţi ca nişte oameni, nu ca aici, în Franţa”, a spus reporterilor un afgan pe nume Han, în timp ce poliţiştii francezi, ajutaţi de buldozere, dărâmau cocioabele din aşa-numita „junglă”.

Aflat la faţa locului, ministrul francez de interne a explicat că demolînd jungla autorităţile nu vor să le facă rău imigranţilor, ci traficanţilor, care ar folosi tabăra ca pe un fel de bază de operaţii: „La Calais trebuie întronată domnia legii”, a spus Eric Besson, adăugînd că desfiinţarea junglei este în interesul străinilor, care nu vor mai fi escrocaţi şi exploataţi.

Organizaţiile pentru drepturile omului, venite şi ele la demolarea junglei, au luat apărarea afganilor, dar au recunoscut că „în asemenea condiţii” nu puteau trăi. Activiştii au întrebat retoric de ce au permis autorităţile apariţia junglei, în loc să rezolve problema imigranţilor la timp, în mod civilizat.

Iar dincolo de Canalul Mânecii, la Londra, unde voiau să ajungă afganii ca să fie trataţi uman, ministrul de interne Alan Johnson s-a declarat „încântat” de dispariţia taberei şi a repetat că locuitorii junglei trebuie trimişi înapoi.

Ce se întâmplă acum cu imigranţii, dintre care unii spun că au plătit 15.000 de dolari ca să ajungă în Europa? Ministrul francez de interne Besson spune că fiecare caz va fi tratat în mod individual. 180 de fugari, a spus el, au fost de acord să se repatrieze, iar 170 au depus cerere de azil în Franţa. Restul ar urma să fie deportaţi în Grecia, adică acolo unde şi-au început călătoria europeană clandestină. Agenţia Reuter scrie că în urmă cu câţtiva ani afganii, irakienii şi kurzii ajungeau cu sutele în Marea Britanie furişîndu-se la bordul camioanelor şi trenurilor care treceau Canalul Mânecii prin tunel. Acum, când grănicerii şi-au perfecţionat metodele, cei care reuşesc să treacă sunt foarte puţini. Dar destui ca să întreţină speranţa pentru alte sute, care aşteaptă cu lunile sau cu anii în jungle cum a fost aceea din portul Calais.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG