Linkuri accesibilitate

Politizarea ministerelor ar fragiliza AIE


Igor Munteanu (IDIS Viitorul)
Igor Munteanu (IDIS Viitorul)

Igor Munteanu: atestările sunt instrumentul ideal pentru selectarea după criterii profesionale a funcţionarilor publici

Igor Munteanu: Alianta pentru Integrare Europeana coexista in cadrul unui echilibru foarte fragil. Aceste patru componente ale aliantei sint destul de diferite, dar nu incompatibile. Iar deciziile pe care le iau sint intr-un context foarte greu, mult mai dificil chiar decit in anul 1998 cind a functionat modelul de referinta ADR. Ceea ce ii tine impreuna sint citeva lucruri – niste angajamente care formal au rasunat pentru public, dar si pericolul comun – reinstalarea sistemului pe care unii il numesc “verticala puterii”, altii il numesc regimul unipersonal foarte ineficient, dar destul de agresiv al liderului Vladimir Voronin, cel care a insemnat pentru Republica Moldova reintoarcerea la un model sovietic de guvernare. Dar, AIE este privita ca o entitate si in exterior la nivelul partenerilor occidentali.

Vasile Botnaru: Cum anume s-a decis ca, bunaoara, Externele trebuie sa revina PLDM? Iar in interiorul acestui minister cum se va pastra prezenta tuturor celorlalte componente ale aliantei?

Igor Munteanu: Deocamdata nu stim pentru ca asta depinde si de decizia propriu-zisa a ministrului desemnat, Iurie Leanca. Probabil are si el o anumita viziune sau o abordare la selectarea persoanelor de prim rang in cadrul ministerului. Cred ca un risc important pentru alianta este sa se mearga pe paradigma impartirii proportionale cu marimea partidului. Riscul ar fi legat de aplicarea oarba a algoritmului care si atunci, in anul 1998, nu a fost cea mai buna solutie. Si in acest moment ar fi o problema in plus pentru alianta. Pentru ca daca nu prevaleaza interesul de a selecta functionarii pe criteriii meritorcratice, practic investim intr-o fragilizare in continuare a aliantei.

Vasile Botnaru: Dar pina acum s-a mers pe un fel de algoritm, sau pe “talentul” politic. PLDM i-a revenit guvernul, PL “si-a luat”, cum ar veni, parlamentul.
Igor Munteanu: Primul ministrul trebuie sa isi manifeste talentul de a opri acest process. Responsabilitatea ii va apartine lui. Si sa opreasca acest process la nivelul viceministrilor. Daca se va aplica mai departe criteriul de proportionalitate politica, atunci lucrurile vor merge mai prost. Serviciul public trebuie curatat de elementele necalitative - ca urmare a faptului ca PCRM si-a impinzit practic administratia cu oameni loiali - aplicind alte criterii si alte proceduri.

Vasile Botnaru: Ispita de a gasi o “sita politica” pentru trierea functionarilor publici este mare. Cum se poate evita trierea lor pe criterii politice?

Igor Munteanu: Functionarii publici trebuie sa faca fata unor criterii de performanta profesionala. Obligatoriu o data sau de doua ori pe an acesti functionari publici mai trec niste atestari. Si daca aceste atestari sint facute dupa toate standardele, acestea reprezinta un instrument foarte bun pentru a selecta oamenii dupa principii de merit. Daca alianta va intervene direct si nu va lasa ca functionarii singuri sa ajute la constiuirea unor modele positive de indeplinire a obligatiilor, ar urma o politizarea a sistemului de seriviu public si acest lucru nu ar face bine. Nu ar fi atractiv nici pentru functionarii implicati in sistem si nu ar fi nici modelul salutat de catre partenerii externi.

Vasile Botnaru: In concluzie ar fi sa spunem ca si premierul Filat ar face bine sa nu se uite doar la carnetele de partid?

Igor Munteanu: Fara indoiala. Domnul Filat are niste responsabilitati gigantice pe termen scurt si atunci numai politizarea ar lipsi administratiei centrale pe linga noianul de probleme cu care se confrunta in acest moment.
XS
SM
MD
LG