Linkuri accesibilitate

"Probabil că mulţi trăiesc cu ideea că Moldova e încă un teren minat"

Săptămâna trecută, prin decret, a fost anulată viza de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni români. Colega noastră Valeria Viţu s-a dus la punctul de trecere Albiţa să vadă dacă s-a normalizat traficul intre România şi Moldova.

Este miezul zilei şi mă aflu la punctul de trecere al frontierei Albiţa. Aici nu văd prea multe maşini care să intre pe teritoriul R.Moldova. Mă apropii de un locuitor de prin preajmă: "Înainte erau multe, multe maşini, stăteau la coadă. Acum nu mai este la fel. Probabil le e frică. De când cu Domnul Voronin. Ştiţi care este situaţia. Este greu şi pentru noi dar şi pentru ei".

Timp de o oră cât m-am aflat la punctul de trecere al frontierei Albiţa am zărit doar câteva maşini cu numere de înmatriculare româneşti. Tot aici l-am întâlnit şi pe un cetăţean român din Bacău care a intrat pe teritoriul R.Moldova chiar în ziua în care au fost scoase vizele: "Am fost lipsit de unele drepturi fundamentale, drepturile de a circula, mai ales fiind cetăţean al Uniunii Europene şi având şi afacere în R.Moldova. Într-o măsură mai mare m-a afectat. Nu am putut coordona activitatea îndeaproape. Nu mi s-a părut schimbată atitudinea. Aceiaşi răceală".

Unii cetăţeni moldoveni salută decizia de a anula regimul de vize: "Într-adevăr a fost o prostie ceea ce s-a făcut. În primul rând s-a încălcat un acord care permite tuturor cetăţenilor să intre fără viză. La un moment dat cetăţenii români nu pot intra. Este o încălcare a legislaţiei, a acordului semnat dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană.Este o intimidare a drepturilor".

Sergiu Calancea
Sergiu Calancea este controlor-trafic la punctul de trecere al frontierei Albiţa. Şi el, la fel mi-a spus că intră mai puţine maşini în Moldova, ca deobicei. Are şi o explicaţie: "Probabil mulţi oameni trăiesc cu ideea - când spun Moldova se gândesc ca la un „teren minat”. Ceva nesigur, instabil, care ar putea crea anumite pericole în momentul în care trec graniţa în Moldova. Adică nu ştii la ce să te aştepţi. Traficul era mult mai mare, dar acum chiar dacă s-au scos vizele, traficul tot redus este".

Statisticile confirmă faptul că, cetăţenii români nu se grăbesc să intre pe teritoriul R.Moldova după scoaterea vizelor. În ultimele 3 luni, traficul în punctele de trecere ale frontierei la Nicolina şi Sculeni, de exemplu, s-a redus cu aproximativ 40 la sută.
XS
SM
MD
LG