Linkuri accesibilitate

Guvernul ar trebui să asigure funcţionarea normelor statului de drept


Guvernul ar câştiga credibilitate dacă ar angaja mai mulţi tineri

Un recent raport al Băncii Mondiale arată că mediul de afaceri în Republica Moldova s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut. Oamenii de afaceri, cel puţin cei moldoveni cer însă mai multă transparenţă noului guvern şi mai ales un cuvânt de spus în numirea înalţilor funcţionari din ministerele economiei sau de finanţe. Cerere formulată luni, în cadrul unei întîlniri informale cu premierul desemnat Vlad Filat. Ce şi-ar dori investitorii externi de la noul guvern ?

Victor Hropotinschi, care face parte din consiliul de conducere al companiei moldo-germane „Sudzucker Moldova”, consideră că noua guvernare nu trebuie să facă ceva ieşit din comun pentru a îmbunătăţi climatul, ci doar să pună în aplicare legile, astfel încît să fie eliminată birocraţia şi lipsa de transparenţăi: ”Nouă ne trebuie claritate. Guvernul nu trebuie să ne dea bani, ci să ne dea pace, adică să ne dea posibilitatea de a munci, să nu ne încurce în lucru. Cred că primele hotărîri de guvern ar trebui să prevadă clar garanţii pentru investitorii străini. Legile trebuie să fie îndeplinite la toate nivelurile, atît pe verticală cît şi pe orizontală şi atunci va fi foarte bine pentru noi. Nu se poate că sunt albi şi negri. Zeci de milioane plătim în buget dar, vă dau un simplu exemplu: cineva numai pentru că lucrează în executiv încalcă regulile de circulaţie cînd conduce maşina, iar altul trebuie să respecte. Aşa ceva nu face imagine bună niciunui guvern. Vrem un tratament echitabil. Legile sunt obligatorii pentru toţi. Cred că guvernul ar trebui să vină cu o strategie clară de dezvoltare economică, ca să vedem încotro mergem. Doar guvernul trebuie să ne creeze nouă aşa condiţii, încît noi să putem activa. Businessul trebuie să lucreze.”

Victor Hropotinschi consideră că noul Guvern ar câştiga credibilitate dacă ar angaja mai multe persoane tinere: ”Măcar 30 % din cadrele guvernului ar trebui să fie înlocuite cu tineri. Avem studenţi care au fost instruiţi, bunăoară la Oxford, Harvard, în alte universităţi cunoscute, şi este păcat să pierdem un astfel de potenţial uman. Aceşti oameni ar trebui să fie invitaţi şi introduşi în toate ministerele, pentru că nu facem nimic cu bătrînii care s-au instalat în funcţii prin ministere dar au o mentalitate depăşită de timp. Avem nevoie de cadre tinere. Lasă partidele să împartă fotoliile de miniştri, viceminiştri, iar mai jos să fie angajaţi tinerii care au studiat în străinătate.”

Conducerea companiei franceze de ciment La farge nu s-a arăt foarte dispusă să-şi anunţe lista de doleanţe pentru noua guvernare, invocînd rigorile interne, precizînd totodata că deocamdată ar vrea să vadă investit noul cabinet de miniştri. Iar vicepreşedintele companiei internaţionale de asigurări ASITO, ValeriuTanasiev s-a arătat convins că în puterea noii guvernări ar sta atragerea de noi investiţii: ”Dacă nu vor interveni în business, că pînă acum au intervenit şi cu controale, legea nu e perfectă.”

O altă măsură, la părerea unor investitori, ar fi restituirea mai rapidă a Taxei pe Valoare Adaugată. Directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor străini din R. Moldova, Dinu Armaşu, asociaţie care a semnalat cu regularitate obstacolele care îi descurajează pe investitori, a sugerat în cadrul întrevederi de ieri cu Vlad Filat premierul desemnat, că noua guvernare are o sarcină pe cît de simplă pe atît de dificilă - să asigure funcţionarea normelor statului de drept.
Previous Next

XS
SM
MD
LG