Linkuri accesibilitate

Intelectuali de marcă cer UE să contribuie la reîntregirea Georgiei


Cămin la Zugdidi pentru persoane dislocate în urma războiului
Cămin la Zugdidi pentru persoane dislocate în urma războiului

Semnatarii unei scrisori deschise, printre care Vaclav Havel şi Bernard-Henri Lévy, amintesc că UE a fost înfiinţată ca antidot la politica dictatului

Un grup de intelectuali europeni, unii dintre ei foşti demnitari, au publicat astăzi în ziarul britanic Guardian o scrisoare deschisă în care cer Uniunii Europene să ajute Georgia să-şi reîntregească teritoriu.

„La 20 de ani de la eliberarea unei jumătăţi de continent, un nou zid se ridică, de data aceasta pe teritoriul suveran al Georgiei”, susţin autorii scrisorii, printre care se numără fostul preşedinte ceh, dramaturgul Vaclav Havel şi filosoful francez Bernard-Henri Lévy.

Semnatarii scrisorii cred că Uniunea Europeană este datoare să arate că a învăţat lecţia istoriei violente a secolului trecut ajutînd Georgia să-şi reîntregească teritoriul şi să obţină retragerea trupelor ruseşti care staţionează în mod ilegal pe teritoriul georgian.

„Nimeni nu doreşte confruntarea cu Moscova sau întoarcerea la atmosfera ostilă a Războiului Rece. Dar este important ca Uniunea Europeană şi statele membre să transmită un mesaj clar şi lipsit de echivoc actualei conduceri a Rusiei” – se mai arată în scrisoare.

Textul apărut astăzi în ziarul britanic Guardian sugerează mai departe că indiferent cine a tras primul foc în războiul de anul trecut, important este să vedem cine a invadat pe cine. „O mare putere, explică autorii, va găsi sau inventa întotdeauna un pretext ca să-şi invadeze vecinul cu a cărui independenţă nu este de acord. Ar trebui să ne amintim că Hitler i-a acuzat pe polonezi de începerea ostilităţilor în 1939, aşa cum Stalin a pus vina pe finlandezi când le-a invadat ţara.”

Scrisoarea din Guardian apare înaintea prezentării unui raport al Uniunii Europene pe tema ostilităţilor din Caucaz, de anul trecut. În general, toată lumea acceptă astăzi ideea că războiul a început după ce preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a ordonat recucerirea prin forţă a regiunii separatiste Osetia de Sud, iar ruşii au invadat Georgia.

Autorii scrisorii din Guardian cer însă ca raportul comisiei condusă de Heidi Tagliavni să ţină seama de contextul mai larg, politic, al conflictului, nu doar de desfăşurea cronologică a faptelor pe câmpul de luptă.

În opinia semnatarilor scrisorii, permiţînd Rusiei să perpetueze dezmembrarea Georgiei, Uniunea Europeană ar crea un precedent. „Suntem gata oare să acceptăm schimbarea prin forţă a graniţelor unui stat mic?”, se întreabă retoric autorii scrisorii.

În final, ei amintesc că Uniunea Europeană a fost înfiinţată ca un antidot la politica dictatului şi violenţei, şi are în continuare datoria de a nu tolera asemenea practici.

Scrisoarea este semnată de Vaclav Havel, Valdas Adamkus, Mart Laar, Vytautas Landsbergis, Otto de Habsburg, Daniel Cohn-Bendit, Timothy Garton Ash, André Glucksmann, Mark Leonard, Bernard-Henri Lévy, Adam Michnik şi Josep Ramoneda.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG