Linkuri accesibilitate

24.09.99 - Cancelarul german Gerhard Schroeder la București


24 Septembrie 1999

Extras din emisiunea Actualitatea românească (moderator: R.C. Cristea; reporter: Sabina Fati)

Pentru prima dată în ultimii 21 de ani, la Bucureşti se află un cancelar german într-o vizită oficială: în cursul întrevederii cu premierul Radu Vasile, Gerhard Schroeder a promis sprijinul ţării sale pentru deblocarea traficului pe Dunără. „Din pacate, atitudinea preşedintelui Milosevic, face pentru moment imposibila aceasta misiune”.

În ceea ce priveşte ambiţia României de a fi primită în NATO si de a fi invitata sa înceapă negocierile de aderare la Uniunea europeană, Schroeder a făcut declaraţii diplomatice si reţinute, care să nu angajeze Germania.

După o discuţie la Cotroceni cu preşedintele Emil Constantinecu, Schroeder a ţinut un discurs în fata camerelor reunite ale Parlamentului.

1989, ca an de referinţă în istoria României si Germaniei, sprijinul acordat de România campaniei NATO din Kosovo si situaţia minorităşilor din Romania (în special cea germană) au fost temele discursului.

Schroeder a deplîns faptul că în ultimii ani, reformele economice si politice din România nu au fost atât de rapide pe cât ar fi sperat comunitatea internaţională. „Nu exista alternativă la aplicarea de reforme radicale” – a mai declarat cancelarul german in Parlamentul de la Bucuresti.
XS
SM
MD
LG