Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Realizarea proiectelor energetice cu Rusia în dificultate


Centrala nucleară Belene

Tratative bulgaro-ruse pentru un nou acord de livrări de gaze după 2013

Bulgaria și Rusia vor continua tratativele în vederea realizării proiectelor energetice, care au fost înghețate temporar de guvernul Borisov. Aceasta este rezultatul tratativelor ce au avut la Sofia, la finele săptămînii trecute, ministrul rus al energeticii, Serghei Șmatko, cu premierul Boiko Borisov și cu omologul său Traicio Traikov. Partea bulgară a pus problema semnării unui nou acord pentru livrările de gaze după 2013.

Cele mai repede merg lucrurile cu gazoductul „Southstream”, a spus ministrul rus. Principala problemă cu care se confruntă proiectul nuclear „Belene” este finanțarea.

Nu avem complexe în relațiile cu Rusia, a declarat la rîndul său primul ministru bulgar. El a repetat poziția Sofiei că între Southstream și Nabucco nu există concurență. Centrala Belene este un proiect European, a adăugar Borisov.

Tratativele au fost definite drept foarte grele. Prima întîlnire a celor doi miniștri a durat peste trei ore și, se pare, nu a dat un rezultat. A fost nevoie de o vizită neprevăzută în programul inițial la premierul Borisov. A urmat o nouă rundă de convorbiri Traikov-Șmatko.

În ajunul vizitei, Traikov a declarat că dezbaterile vor avea un caracter politic. El a avertizat că va pune problema rentabilității centralei. Pentru a salva Belene, Moscova a propus achiziționarea unei părți din pachetul de 51 de procente ce aparține acum Sofiei. Ministrul rus s-a abținut să comenteze declarația lui Traikov că valoarea centralei va putea depăși 10 miliarde euro - de două ori și jumătate peste costul inițial. „Noi avem alte cifre”, a spus Șmatko adăugănd ca valoarea va putea fi cunoscută numai după ce vor fi luate în calcul dobînzile la credite.

Diankov a calificat drept bună ideia ca Rusia să achiziționeze o parte din participarea bulgară. Sofia însă va căuta și alți investitori pentru a realiza un preț căt mai bun posibil a pachetului său de acțiuni.

Ministrul Diankov a declarat că din punct de vedere energetic Bulgaria nu va pierde nimic daca Belene nu se va construi, însă interesul Rusiei este evident și vizita lui Șmatko î-l dovedește. Bulgaria va urmări să mențină o cota de blocaj de 20-30 de procente. Alternativa o reprezintă înghețarea proiectului. Opoziția socialistă însă se declara în favoarea menținerii pachetului de 51%.
XS
SM
MD
LG