Linkuri accesibilitate

Inhalînd noxe


Propuneri ale ecologiștilor neluate în seamă

Ziceam într-o tabletă anterioară că vocile ecologiştilor moldoveni, deşi semnalează mereu pericole, nu prea sînt băgate în seamă. Cu puţin timp în urmă ecologiştii au avertizat anemica societate civilă că mormanele de gunoaie, care nu sînt prelucrate, au devenit ameninţătoare-gigantice, că în curînd nu vom avea locuri în care să le depozităm. Şi nu am observat să fi spus vreun cinovnic autohton că se va încerca găsirea unei soluţii.

Deunăzi vocea îngrijorată a ecologiştilor s-a făcut din nou auzită. Aceştia ne-au informat că “cea mai mare parte a anului locuitorii capitalei respiră aer în care concentraţiile de noxe depăşesc normele sanitare admise, că a crescut simţitor nivelul de poluare a aerului cu gaze de emisie şi particule solide provenite de la automobile”. Ecologiştii au numit şi cîteva cauze ale acestei situaţii deplorabile: armada automobilelor creşte necontenit, calitatea carburanţilor lasă de dorit, spaţiile verzi se împuţinează, sistemul de monitoring al calităţii aerului are un utilaj perimat etc.

Sînt nişte cauze cunoscute de toată lumea. Pe mine m-a mirat mai mult altceva. Propunerile menite să îmbunătăţească situaţia, pe care ecologiştii le-au făcut guvernului şi primăriei, au fost respinse pe motiv că bugetul nu are suficienţi bani. Fireşte nu absenţa proverbială a banilor m-a mirat, ci reacţia autorităţilor. E vorba totuşi de nişte propuneri benefice. Şi, chiar dacă nu ai bani, poţi să le accepţi şi să precizezi că vei încerca să faci ceva peste o vreme, că vei încerca să găseşti poate mai tîrziu nişte bani. Dar se vede că e mai simplu să te debarasezi de propunerile ecologiştilor.

Or avem de-a face aici cu o sumedenie de probleme. Sînt multe enigme care trebuie dezlegate. Bunăoară, cum se face că în Moldova se vînd atîţia carburanţi de calitate dubioasă? De ce Moldova e singura ţară europeană care nu a aprobat standardele ecologice pentru carburanţi şi emisiile automobilelor? Sau poate moldoveanul e un munte de sănătate de care se sperie noxele?
XS
SM
MD
LG