Linkuri accesibilitate

Şanşe minime dacă nu cumva nule


Guvernul Boc speră ca funcţia de comisar UE pentru agricultură să revină României

Oficialii romani nu mai sint asa de siguri ca portofoliul de comisar european pentru agricultura ar putea reveni Romaniei. Europarlamentarul democrat-liberal, Theodor Stolojan a spus deja că Bucurestiul ar putea fi interasat de portofoliul comisarului pentru Extindere, dar ca isi pastreaza in continuare optiunea pentru Agricultura.

Comisarii europeni, sint desemnati de statele membre si alesi de Parlamentul European, urmind sa functioneze ca niste ministri aflati la dispozitia Comisiei si fiind nevoiti in anumite situatii sa fie de partea executivului comunitar impotriva statului din care provin. Romania incearca inca de la inceputul acestui an sa negocieze cu partenerii europeni pentru a putea promova un roman in functia de comisar pentru agricultura. Fostul ministru de resort, Dacian Ciolos a fost promovat informal pentru aceasta functie, desi este doar un tehnocrat lipsit de charisma si relativ necunoscut la Bruxelles. Nu este foarte clar de ce liderii politici romani, in speta, presedintele Basescu si premierul Boc, au mizat pe un tehnocrat si nu pentru o personalitate puternica, eventual cunoscuta pentru ideile sau reformele sale. Surse bine informate ne-au spus ca Bucurestiul nu are nici o sansa la portofoliul agriculturii si ca inca de la inceput lucrurile au fost exagerate, intrucit prea putine state europene ar fi dispuse sa lase o tara ca Romania sa gestioneze peste 40 la suta din bugetul total al Uniunii Europene.

Cu toate acestea Franta a declarat oficial ca sustine candidatura Romaniei pentru aceasta functie, iar premierul roman Emil Boc a spus ca si Polonia, Germania si Italia ar fi votat pentru candidatul Romaniei. Actualul comisar roman care detine portofoliul de multilingvism a spus la rindul sau ca ''România trebuie să se gândească și la alte portofolii pentru candidaturi în Comisia Europeană'', in vreme ce conducerea de femei din Partidul Social Democrat a afirmat ca l-ar vrea pe europarlamentarul Adrian Severin, candidat al Romaniei pentru postul de comisar. Politicienii coalitiei de guvernamint din Romania sustin insa ca numele lui nu a fost propus pina acum niciodata de partidul sau. Severin este putin agreat de seful statului dar si de alti democrati romani, dupa ce acesta a scris in urma cu doi ani un articol in care sustinea ca doar alogenii ajung dictatori si ca Traian Basescu ar fi tatar si ar avea ca atare toate datele pentru a ajunge un conducator de mina forte.

XS
SM
MD
LG