Linkuri accesibilitate

Imaginea României - obsesia politicienilor neputincioşi


Comentarii pe marginea unui discurs ţinut de Traian Băsescu

“Visul moldovenesc: asociere la Uniunea Europeana, fara trupe ruse in Transnistria” – sub acest titlu rezuma ziarul Cotidianul interviul acordat Europei libere de speakerul Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu. Declaratiile sunt completate de cele sustinute de diplomatul Iurie Leanca, intr-o interventie consemnata de agentia NewsIn. Favoritul pentru functia de ministru de externe, cum il caracterizeaza Cotidianul, a enumerat intre prioritatile viitorului executiv semnarea Conventiei pentru mic trafic de frontiera si negocierea Tratatului de baza cu Romania, blocat de fosta guvernare comunista. Iurie Leanca a mai amintit ca Romania ar trebui sa reconsidere conditia ca fiecare moldovean care trece granita sa detina 500 de euro, iar ambele state – Moldova si Romania – ar trebui sa-si numeasca eintarziat ambasadorii.

Comentatorii de presa din Romania discuta pe marginea discursului lui Traian Basescu, de martea trecuta, din Parlament. In Evenimentul zilei, Ioana Lupea desfiinteaza ideea ca trebuie acordata atentie imaginii Romaniei, atat in exterior cat si in interior. In opinia jurnalistei, pozitia lui Traian Basescu nu inseamna altceva decat intoarcerea la comportamentul predecesorilor sai. “Presedintele ne cere sa ne punem haine de vizon peste imbracamintea ponosita” “Imaginea Romaniei este doar obsesia politicienilor neputinciosi sau indiferenti in fata realitatii” “Traian Basescu intra in galeria politicienilor convinsi ca pot impacheta fum si ca imaginea din oglinda a Romaniei poate schimba realitatea”. Editorialista dela Evenimentul zilei este revoltata mai ales pentru nuanta pe care a citit-o in discursul prezidential, si anume acuzatia implicita adusa romanilor ca isi intretin o parere proasta despre tara. “NU cetatenilor le este imputabila lipsa de respect fata de stat, ci statului care nu-si respecta cetatenii, umilindu-i”.

Un comentariu pe aceeasi tema, dar mult mai ingaduitor, semneaza Cristian Unteanu in Ziua. Articolul sau contesta temeiurile de autopromovare ale Romanie, cata vreme turistii straini nu au la dispozitie drumuri decente.

Si Cotidianul comenteaza discusul lui Traan Basescu, sub semnatura lui Cristian Parvulescu. Acesta se opreste la una dintre cele 18 prioritati enuntate de seful statului: modificarea Codului muncii, astfel incat sa devina mai flexibil. Parvulescu vede aici o atitudine neoliberala, de dreapta, si i-o reproseaza presedintelui in numele ideologiei de stanga cu care pornise la drum in urma cu 13 ani actualul Partid Democrat Liberal, de orientare conservatoare.
XS
SM
MD
LG