Linkuri accesibilitate

24.09.99 - Ministrul economiei și reformei Al. Muravschi la Washington


Vicepremierul Alexandru Muravschi
Vicepremierul Alexandru Muravschi

Prezent la reuniunea anuală a Băncii Mondiale și FMI, ministrul urmărește deblocarea unor tranșe de împrumut de la cele două instituții finaciare.

24 septembrie 1999

Ministrul economiei Al. Muravschi la Washington

Dan Ionescu : La numai o zi de la publicarea raportului anual al Fondului Monetar Internaţional, vicepremierul şi ministru al economiei si reformelor, Alexandru Muravschi a plecat la Washington spre a participa la reuniunea anuala a Fondului şi a Bancii Mondiale. Inainte de plecare, el a facut o serie de declaratii privitoare la pregatirea economiei pentru sezonul rece. Printre altele, ministrul a spus ca Republica Moldova ar putea importa energie electrica din Federaţia Rusa dar ca Ucraina se impotriveşte tranzitului de electricitate prin teritoriul sau. Despre programul vizitei lui Alexandru Muravschi la Washington, relateaza Eleonora Lisnic.

La reuniunea anuala a Bancii Mondiale si a Fondului Monetar Internaţional republica Moldova va fi reprezentată de o delegatie guvernamentala condusa de vicepremierul Alexandru Muravschi, ministrul economiei si reformelor, care s-a deplasat astazi la Washington. In ajunul plecarii, vicepremierul şi-a exprimat speranţa ca aceasta reuniune va aduce rezultate imbucuratoare şi pentru Republica Moldova. In mod special, guvernul îşi doreşte deblocarea cit mai grabnica a unor tranşe de imprumut de la FMI si Banca Mondiala care ar urma sa fie utilizate pentru deservirea datoriei externe şi a deficitului bugetar.

Guvernul ar dori ca organismele financiare internationale sa accepte o majorare a deficitului bugetar pe acest an fixat in memorandumului cu FMI şi Banca Mondiala. Reprezentantii guvernului spun că aceasta majorare este impusa de cheltuielile in plus facute dupa scumpirea resurselor resurselor energetice, neprevazute la sfirşitul anului trecut. La Washington, vicepremierul moldoveean va conferi cu directorul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare, intentionind sa solicite suplimentarea unui sprijin tehnic pe care agentia a acceptat sa il ofere, in valoare de 1 milion de dolari. Din acesti bani ar urma sa fie platit consultantul ce va fi ales pentru privatizarea societatii pe acţiuni Moldtelecom. Vicepremierul Alexandru Muravschi se va mai intilni la Washington cu potenţiali investitori in sectorul energetic al republicii. Vicepremierul Alexandru Muravschi: „Vom folosi timpul nu numai pentru participarea la adunare, dar si pentru intilniri si negicieri directe cu directori din Banca Mondiala care lucreaza cu Moldova, cu cei de la FMI, cu directori de la USAID şi cu alti sefi de la USAID. Noi discutam posibilitatea unui ajutor din partea USAID, participarea USAID şi in programe din agricultura.”

Alexandru Muravschi apreciaza ca situatia economica a Republicii Moldova este destul de complicata, dar totusi nu poate fi numita catastrofala. Pina la sfirşitul acestui an se aşteapta o diminuare a PIB cu aproximativ 6 %, comparativ cu 1998. In acelasi timp, pentru anul viitor, ministerele economiei şi finantelor conteaza pe o creştere a PIB de 2 procente.

Dificultatile prin care trece economia republicii Moldova in prezent, aminteste Muravschi, au fost provocate, in primul rind de deprecierea leului moldovenesc, ca urmare a crizei economice din Federaţia Rusa. Reamintim, in acest context, ca pina acum un an, piata rusa asimila pina la 60 la suta din exporturile moldoveneşti. Eforturile guvernului de a reorientare a exporturilor catre alte piete, a afirmat vicepremierul, au inregistrat deja primele succese, in deosebi, in relatie cu tarile Uniunii Europene.

Cit priveste rezervele valutare ale republicii, acestea sunt suficiente pentru acoperirea exportului critic pe parcursul a 4 luni Veniturile la bugetul de stat depăşesc cu 30 la suta acumularile din perioada corespunzatoare a anului trecut şi in plus, platile in numerar, constituie 90% din acumulari. Tranzactiile de tip barter a caror excludere a fost ceruta de Banca Mondiala şi FMI constituie in acest an doar 6 % din totalul veniturilor la buget.
XS
SM
MD
LG