Linkuri accesibilitate

22.09.99 - Privatizarea sectorului energetic din Moldova


Alexandru Oleinic, astăzi deputat AMN

In dezbaterea Departamentului privatizării și administrării proprietății de stat.

22 septembrie 1999

Privatizare sectorului energetic din Moldova

Dan Ionescu: Ziarul moscovit Trud, din 22 sepetmbrie, publică un articol despre procesul de privatizare din Republica Moldova. Sub titlul, "Mai ieftin, chiar că nu se poate", autorul articolului, Piotr Raşkov scrie că guvernul moldovean a aprobat regulamentul de retrocedare a unor obiective industriale din patrimoniul de stat pentru un preţ simbolic de numai un leu. În acest fel, statul va scăpa "de povara unor intreprinderi aflate în incapacitate de plata şi lipsite de perspectiva." In articol se mai spune ca unele din aceste obiective trecute acum pe lista neaga erau pe vremuri "mindria industriei moldoveneşti". Printre aceste intreprinderi se numara, desigur, şi unele a căror soartă a fost discutată astazi la Departamentul privatizării. Relateaza Andrei Porubin:

Departamentul privatizării şi administrării proprietăţii de stat a informat miercuri despre sfîrşitul etapei de precalificare a potenţialilor investitori pentru privatizarea sectorului energetic al republicii. Din cele 9 cereri depuse, comisia de concurs a selectat 8 participanti : Synergy şi EIS din Statele Unite ale Americii, EDEFSOR din Franta, compania irlandeza ESB International, Union Fenosa din Spania, ABB din Elveţia, precum şi companiile RAO ES din Rusia şi LugansUkenergo din Ucraina. Privatizarea sectorului energetic, conform unui plan individual, a demarat anul trecut în baza unei legi adoptate de parlament.

Acţiunea de privatizare a fost calificata drept unica solutie de rezolvare a problemelor din sistem. Directorul general al Departamentului privatizarii, Alexandru Oleinic a declarat pentru postul nostru de radio ca neachitările în termen de către consumatori şi tarifele care nu acoperă costurile energiei, precum şi starea tehnica a echipamentului din complexul energetic, care necesita modernizare şi renovare, au făcut ca sistemul energetic al Moldovei să devină deficitar, republica confruntindu-se, în ultimul timp cu insuficienţe în aprovizionarea cu energie electrica.

Concursul investitional international pentru privatizarea intreprinderilor de distribuire a energiei electrice a fost anunţat la 2 august cu scopul de a fi incheiat pina la începutul perioadei reci a anului, a precizat Alexandru Oleinic. Comisia de concurs va stabili saptamina viitoare formula de apreciere a ciştigatorilor. Departamentul privatizarii, a spus Oleinic, pledeaza pentru doi paramentri. In calitate de indice principal sa fie pretul propus de investitor pentru pachetul de acţiuni şi mai apoi volumul de investitii pe care acesta se obliga sa il asigure. Referindu-se la rezervele faţă de privatizarea sectorului energetic, Alexandru Oleinic, a numit, între altele frica pe care o încearcă managerii şi salariatii din sector că îşi pierd serviciul, iar consumatorii că preţurile vor creşte, iar măsurile disciplinare aplicate vor fi dure.

Oleinic şi-a exprimat speranţa că noii proprietari vor dori să-i păstreze şi să-i promoveze pe actualii specialişti care au o experienţă bogată în domeniu, precum şi pe membrii colectivelor de muncă, ale căror cunoştiinţe vor prezenta o valoare pentru cumpăratori. In acelaşi timp, Alexandru Oleinic a recunoscut că la intreprinderile supuse privatizării sunt totuşi prea mulţi salariaţi. Guvernul, a mai menţionat Oleinic, va asigura o asistenţă sociala suficientă pentru a-i ajuta pe consumatori sa dispuna de volumul de energie electrica vital: „Noi sperăm ca totuşi, apariţia unui proprietar nou, va da, in primul rind posibilitatea ca aprovizionarea cu energie sa fie permanenta şi în al doilea rînd, conumatorii sa aibe energie garantata.”

In cadrul briefing-ului de miercuri, directorul general al Departamentului privatizării şi administrării proprietăţii de stat a făcut şi un bilanţ al celor doua conferinte desfăşurate recent la Londra şi New York, la care au fost prezentate proiectele de privatizare a societăţii Moldtelecom şi al cîtorva intreprinderi vinicole. Concursul de selectare a consultantului financiar pentru privatizarea intreprinderilor a demarat la 26 august. Pachetul de acţiuni propus investitorilor pentru societatea Moldtelecom va constitui 51 la suta. Concursul se va desfasura într-o singura etapa. Comisia guvernamentala va purta negocieri directe cu pretendentii selectati şi va adopta o decizie finala.

Desi la 1 octombrie expira termenul de prezentare a ofertelor de consultanţă financiară a Moldtelecom-ului, pînă astazi nu a fost depusă nici o cerere. Alexandru Oleinic spune că, traditional, cererile vor veni in ultimele 2-3 zile. La conferinţele de la Londra şi New York au participat peste 40 de banci investitionale şi firme de consultanţă, care şi-au exprimat deja interesul faţă de privatizarea sectorului telecomunicatiilor şi producerii vinurilor din Republica Moldova. Intre ele, au fost şi consultanti financiari cu renume, precum Meryill Lynch. Exprimindu-şi încrederea că privatizarea Moldtelecomului va avea succes, Alexandru Oleinic a precizat: „Nu cred că în republica se vor gasi aşa investitori şi chiar şi consultanţi care vor avea posibilitatea să depună o ofertă solicitind privatizarea Moldtelecom-ului.”

Alexandru Oleinic a mai spus că pină la finele lui octombrie, conform unei hotăriri a guvernului, in republica va fi creată o agenţie de reglementare a telecomunicaţiilor. Ea va fi o structura nouă, independentă, asemeni altor agenţii existente, precum cea de reglementare in energetica, şi se va ocupa de stabilirea tarifelor, eliberarea licentelor şi a actelor normative ce tin de activitatea telecomunicatiilor. Vom adauga că în luna ianuarie, operatorul naţional de telecomunicatii, Moldtelecom a fost reorganizat în societate pe actiuni pe tip deschis al carei unic acţionar este statul. Pînă în prezent însă, preşedintele republicii Petru Lucinschi nu a promulgat încă legea cu privire la privatizarea societăţii pe actiuni Moldtelecom.
XS
SM
MD
LG