Linkuri accesibilitate

Obstrucţii, şantaj, tergiversări, blocaj


Natalia Morari şi Vlad Lupan
Natalia Morari şi Vlad Lupan

Instrumentele cu care liderii comunişti încearcă să se agaţe de putere - Cum le va contracara AIE?

Doamnelor si Domnilor, bine v-am gasit. La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale «Punct si de la capat».

«Neverosimilul devine tot mai evident!». Parca asa spunea academicianul Piotr Kapitsa pe timpuri cind Vladimir Voronin era un simplu telespectator, ca toata lumea, si nu avea nevoie de consilieri ca sa inteleaga ce se intimpla in jur si cine a aparut mai intii, oul sau gaina. Acum, dupa ce a ramas in urma augusta-i situatie, cind pina si stranuturile sale se transformau in caiete de sarcini si dividende (politice, fireste) ceea ce era atunci absolut neverosimil, astazi devine tot mai evident. Cine a ocupat cele doua fotolii in care se credea instalat fara drept de tagada liderul comunistilor moldoveni? Mihai Ghimpu. Cel pe care Voronin oricind il putea umili bagindu-l intr-o dubita sau scotindu-i in cale plutonieri amariti care purtau cu rebelul liberal discutii pe teme juridice. Acum Mihai Ghimpu este acel care ii deschide (sau nu) microfonul din sala parlamentului si anuleaza decretul antiromanesc, cu care cel de-al treilea presedinte al Moldovei si-a incununat apoteotic opera de blamare consecventa a statului vecin de la Vest in speranta ca va reusi, ca predecesorii sai sovietici, sa convinga populatia ca Romania pur si simplu nu exista. Iar Vladimir Filat, cel pe care Voronin l-a «suierat» golaneste din galeria comunistilor, acum va tine locul celei mai vrednice candidate pentru functia de «fac-de-toate». Iar Iurie Leanca, pe care Voronin l-a crezut «desfiintat» dupa ce i-a ordonat sa nu vina la scoala decit cu parintii (memorabil episod parlamentar!) va scoate Moldova din politica mocirloasa care a suparat in egala masura Estul si Vestul. «Priehali» spun teleortacii lui Voronin, care traiesc probabil cel mai groaznic cosmar imaginindu-si cum vor trebui sa ceara blagoslovire de la altcineva decit «Vladimir Nikolaievici». Acestea sunt elementele pe care sint tentat sa le vad, bombate, ca printr-o lupa, de aici, de la Praga, unde, recunosc, imi scapa probabil patima revolutionara si rutina resetarii puterii.

Daca am sau nu dreptate o sa incerc sa aflu cu ajutorul invitatilor mei de astazi care sint in studioul de la Chisinau al Europei libere: jurnalista Natalia Morari si expertul independent Vlad Lupan. Intrucit cu ei am stat de vorba in ziua de 29 iulie, asa cum va amintiti, si am analizat sansele opozitiei de atunci de a accede la putere, sau, daca vreti, probabilitatea rateului comunistilor, este cit se poate de firesc sa ii invit sa facem un prim bilant, chiar daca cele 100 de zile de moratoriu pe care presa obisnuieste sa le acorde oricarei puteri noi abia au inceput.


Vlad Lupan: In situatia atuala putem vorbi despre un set intreg de probleme care au survenit dupa alegerile din 29 iulie. In primul rind imposibilitatea formarii noului govern din cauza tergiversarii de cate Partidul comunistilor, a incercarii sale de a trece tot ce se poate, toate deciziile Parlamentului, prin Curtea Constitutionala. Demisia guvernului in fata Presedintelui Republicii Moldova si nu a majoritatii parlamentare. Urmata si de faptul ca Presedintele Republicii Moldova si-a dat demisia in aceeasi maniera sfidind majoritatea parlamentara. Deci, o majoritate aleasa de majoritatea cetatenilor Republicii Moldova. Si problemele ce tin atit de nominalizarea guvernului si mai departe de alegerea Presedintelui Republicii Moldova, o serie de conditii pe care le pune actualul deputat Vladimir Voronin in calitatea sa de presedinte al PCRM pentru a vota viitorul Presedinte al Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Dar acestea sint totusi lucruri ce tin de atmosfera, nu sint niste lucruri principiale, juridice, nu-i asa? Ori totusi au si repercusiuni politice?

Vlad Lupan: Ele au repercusiuni politice inclusiv juridice. Pentru ca, pina la urma, procedura votarii Presedintelui Republicii Moldova poate sa decurga in mai multe feluri. In momentul in care tu pui conditii politice care influenteaza situatia juridica din tara practic ori blochezi, ori santajezi in favoarea partidului.

Vasile Botnaru: Natalia, dumneata esti de acord cu aceasta apreciere? Sintem in fata unor pericole de natura politica si juridica?

Natalia Morari: Pe de o parte da, dar pe de alta parte nu, as spune eu. Dar intii de toate as vrea sa mentionez ca primul lucru pe care noi deja putem sa il constatam este ca PCRM face tot posibilul ca procesul de trecere a puterii de la ei ca fosti guvernanti spre cei care au venit acum la putere sa nu decurga in mod firesc si civilizat. Noi deja putem sa spunem asta facind trimitere la modul in care si-a prezentat demisia domnul Voronin, dar si la declaratiile pe care el le-a facut marti la conferinta sa de presa. Trebuie sa intelegem ca ceea ce s-a spus acolo nu este nimic mai mult decit crearea iluziei de deschidere pentru un dialog. Dar de fapt in realitate nu este asa. Este doar o iluzie, nimic mai mult. Si ceea ce revenidica acum comunistii de la Alianta pentru Integrare Europeana, asta nu este altceva decit sa renunte la principiile pe care alianta deja le are. Din cite inteleg, Partidul comunistilor deja incepe o noua campanie electorala, si, din punctul meu de vedere, ei fac tot posibilul ca sa avem iarasi alegeri anticipate. Ceea ce desigur nu este un lucru bun pentru tara noastra daca e sa ne gindim la criza economica si sociala in care deja ne aflam.

Vasile Botnaru: Unii spun ca discursul lui Vladimir Voronin este dovada unei cedari. Mai mult ca atit, s-ar fi gasit deja si voturi necesare pentru alegerea viitorului presednte. Credeti ca lucrurile totusi se impotmolesc?

Vlad Lupan: Nu cred ca totul este atit de clar si simplu. Lucrurile se impotrmolesc, dar pe o alta directie. Desigur ca exista persoane in cadrul PCRM care nu vor sa isi piarda fotoliul de deputat. Dar, in acelasi timp, este vorba despre un partid din care cu mare greutate pleaca membrii sai. Aceasta disciplina este faimoasa in cazul Partidului comunistilor. Faptul ca presedintele PCRM a venit cu doua declaratii, doua proiecte de declaratii, demonstreaza ca ei vin cu doua unelte, pe de o parte, de o presupusa deschidere, ceea ce a mentionat foarte corect Natalia, ca este doar o iluzie. Iar pe de alta parte, sint de fapt doua unelte de santaj. Daca ne uitam pe textele declaratiilor o sa observam mai multe probleme care sint practic imposibil de rezolvat, sint conditii imposibil de respectat. Si atunci de ce sa pui conditii care nu vor fi respectate? Inseamna ca vrei sa mergi la alegeri anticipate, inseamna ca este parte din intreg setul de unelte pentru pregatirea unor asemenea alegeri.

Vasile Botnaru: Dar nimeni nu a promis viata usoara noii guvernari. Ea trebuia sa se fi asteptat la o opozitie foarte dura din partea comunistilor.

Natalia Morari: Bineinteles. Dar pare foarte straniu efortul comunistilor de a forta alegerile anticipate deoarece, din punctul meu de vedere, cele mai mari riscuri totusi le vor avea comunistii. Ei vor suporta riscuri numaidecit, nu doar Alianta pentru Integrare Europeana. Noi trebuie sa vedem ce fel de conditii au inaintat comunistii. Comunistii au stiut desigur ca inainteaza conditii pe care AIE niciodata nu le va putea indeplini, deoarece, noi stim, salariile nu pot fi majorate atunci cind primim credite de la FMI cu conditia ca salariile vor fi micsorate. Si in rindul al doilea, despre care statut de republica pentru Transnistria putem sa vorbim daca noi vorbim despre integritatea Republicii Moldova. As vrea sa mentionez ca aici comunistii joaca un joc dublu. Pentru acei care se afla in Moldova si pentru acei care monitorizeaza activitatea lor in afara Moldovei. Desigur ca ei au inaintat o conditie foarte populista despre majorarea pensiilor ca sa arate celor care voteaza ca «doar PCRM se gindeste la popor», la intreg poporul, pe cind opozitia care acum a venit la guvernare, «va aduce saracia». Al doilea lucru pe care ei acum il cer - vorbesc despre statutul de republica pentru Transnistria - arata ca comunistii iar din perspectiva electorala incep sa joace cartea nationalist-unionista. Ei vor sa demonstreze celor care voteaza si vorbesc limba rusa ca in cazul daca fosta opozitie va veni la guvernare noi vom pierde statutul nostru de independenta si vom deveni parte a Romaniei. Si asta este facut si pentru Moscova, cred eu. Or anume acest lucru ar trebui sa le garanteze marea sustinere din partea Moscovei. Deoarece fosta opozitie «se va intoarce cu spatele la Moscova». Acesta este jocul pe care incearca acum sa il joace comunistii.

Vasile Botnaru: Aleksei Venediktov de la «Eho Moskvi», postul de radio caruia Vladimir Voronin i-a acordat un interviu destul de dur, ca sa nu spunem agresiv, l-a laudat de fapt pe Vladimir Voronin pentru faptul ca «nu se agata de putere», raportind probabil situatia la starea de lucruri din Asia Mijlocie sau din alte zone. Ce credeti dumneavoastra, vi se pare ca Vladimir Voronin a cedat si nu s-a agatat de fotoliu, asa cum are impresia Aleksei Venediktov?

Vlad Lupan: Haideti sa vedem de fapt ce cere ex-presedintele Moldovei in acele doua declaratii si o sa vedem ce vrea sa faca in realitate. Daca ne uitam atent vedem ca ei spun «in conditiile agravarii consecintelor negative ale crizei economice globale pentru Republica Moldova este nevoie de o serie de actiuni in vederea realizarii politicii anticriza adecvate si de succes». Ei cind erau la guvernare de ce nu au facut asta? Ei spuneau atunci ca nu exista criza. Ne uitam mai departe. Ei pun o serie de conditii: pastrarea ritmurilor de majorare a salariilor, majorarea in fiecare doi ani a salariului minim, ceea ce este imposibil in conditiile de criza. Si daca ne uitam foarte si foarte atent, chiar in alineatul trei al acestui document, scrie foarte clar, negru pe alb, «pastrarea si consolidarea climatului de afaceri creat». Se are probabil in vedere cel in care activeaza fiul presedintelui si amicii sai. Deci e clar ca este vorba de un document care, pe de o parte, pune conditii irealizabile, or este clar ca pui conditii irealizabile atunci cind de fapt vrei sa preiei puterea. Si mai este un document electoral si nu unul real. Si al doilea lucru pe care il vedem este interesul presedintelui Voronin de a mentine acel climat de afaceri care tine Republica Moldova intr-o zona noneuropeana, nonconforma principiilor statului de drept, controlata economic de catre clanul sau.

Vasile Botnaru: Adica sugestia dumneavoastra este ca Voronin nu pleaca?

Vlad Lupan: Vladimir Voronin cu siguranta demonstreaza ca nu vrea in nici un caz sa plece de la putere si da toate semnalele posibile si imposibile si ma intreb cum poti sa nu vezi acest lucru.

Natalia Morari: Sint convinsa ca domnul Voronin nu cedeaza puterea in nici un caz. Si sint de acord cu domnul Lupan. Cred ca ei acum activeaza potrivit logicii «o batalie pierduta nu inseamna un razboi pierdut». Si comunistii fac acum un singur lucru – ei isi declina orice responsabilitate pentru ceea ce se va intimpla in toamna aceasta cind vom avea probleme mari cauzate de criza economica mondiala, dar si de problemele noastre interne. Ei vor sa se dea la o parte si sa astepte, sa se ocupe in voie de campania electorala si sa acuze apoi fosta opozitie devenita alianta de guvernare de toate problemele economice pe care le va avea Republica Moldova. Or, asemenea probleme vor apare si fiecare om cu mintea treaza intelege ca noua guvernare va avea foarte multe probleme dupa ce comunistii timp de opt ani s-au ocupat cu alte lucruri dar nu cu guvernarea adevarata. Comunistii nu cedeaza, ei doar se pregatesc de o noua campanie electorala. Dupa parerea lor, faptul ca intreg guvernul va fi format de Alianta pentru Integrare Europeana va insemna un avantaj foarte mare pentru ei si anume ca ei nu vor purta nicio responsabilitate pentru tot ce va urma, pentru toate problemele si vor putea sa vina intr-o campanie electorala cu lozinca ce va spune : «Haosul economic este cauzat de fosta opozitie, votati pentru noi inca o data!».

Vlad Lupan: As adauga ceva la acest subiect. Este vorba despre politica intitulata «criza pentru alegeri» a Partidului comunistilor. Vom fi martori a situatiei cind PCRM, asa cum presupuneam, va utiliza o astfel de lozinca: «Iata, cum au venit democratii la putere se incep crizele sau reincep crizele». Este un lucru pe care ei il vor utiliza si deja vedem ca il utilizeaza, ceea ce este un semn clar al unei campanii electorale. Deputatii Misin si Turcan au mentionat foarte clar in interviuri ca responsabilitatea pentru tot ce se va intimpla de acum incolo nu mai este a lor ci doar a Aliantei pentru Integrare Europeana. Iar acest lucru inseamna o singura evolutie: ei au cedat puterea, in gindul lor, temporar, pentru ca sa vina criza, sa loveasca un guvern al aliantei, sa il discrediteze si ei sa cistige din nou la alegeri. Insa aceasta campanie practic electorala este posibil de evitat. Mai sint si alte solutii de iesire din astfel de situatii de blocaj politic cu alegerea presedintelui. Si acest lucru deja s-a mentionat intr-o serie de interviuri ale expertilor de la Chisinau.

Vasile Botnaru: Mihai Ghimpu la fel a aratat suficienta incredere ca se pot gasi cel putin doua solutii in afara de voturile necesare luate din tabara comunistilor. Cunoasteti aceste solutii «secrete» cumva?

Vlad Lupan: Nu stiu daca sint secrete. E vorba despre modificarea Constitutiei. Nu e niciun secret, s-a mentionat acest lucru in presa din Republica Moldova. Iar modificarea Constitutiei poate fi operata prin mai multe metode una din care presupune si evitarea votului cu 67 deputati.

Vasile Botnaru: Dar modifocarea constitutiei la rindu-i presupune sa ai majoritate constitutionala?

Vlad Lupan: Tocmai despre asta spuneam ca exista o metoda de a evita votul a 67 de deputai care si constituie majoritatea constitutionala.

Vasile Botnaru: Totusi, criza este oare un factor suficient, o ambarcatiune care sa ii aduca pe comunisti din nou la putere? oare alegatorii nu inteleg natura ei, sint atit de creduli?

Natalia Morari: Cetatenii nostri nu sint atit de creduli, dar trebuie sa intlegem ca de fapt chiar si dupa alegerile anticipate, dupa formarea noului guvern situatia in tara nu prea s-a schimbat. Vorbesc in primul rind despre situatia cu mass-media si despre faptul ca aproape intreaga tara, cu cexceptia capitalei, nu are acces direct si liber la informatia obiectiva si corecta. Si daca timp de sase luni sau un an inainte de alte alegeri anticipate, daca ele vor avea loc, NIT-ul sau Moldova-1 vor vorbi in fiecare zi despre criza cauzata de venirea opozitiei la putere, oamenii chiar pot sa creada in asta. Si nu din cauza ca ar fi atit de creduli, ci pentru ca nu au acces la o alta informatie, nu au acces la informatie de alternativa. Si as vrea sa nu uitam ca astfel de situatii deja au avut loc si in alte tari. Nu trebuie sa mergem prea departe. Haideti sa ne aducem aminte despre Rusia. Despre faptul cum a venit Vladimir Putin la putre in anul 2000. Ei tot au vorbit despre criza economica cauzata de democratii de la putere, atribuindu-le toata responsabilitatea pentru ceea ce a fost provocat de fapt de destramarea Uniunii Sovietice. Ei au pus toata responsabilitatea in circa democratilor si din cauza asta anume Vladimir Putin a cistigat alegerile prezidentiale in anul 2000. Si democratii incepind cu acel moment deja nu au avut nicun acces la putere in Rusia. Si noi vedem ce consecinte grave au urmat.

Vasile Botnaru: Liberal-democratii, repet, trebuiau sa se fi asteptat la un asemenea scenariu, la o asemenea intorsatura. Sint ei suficient de pregatiti sa tina loviturile, cum se spune in box?

Vlad Lupan: Sint pregatiti, nu doar din punct de vedere al capacitatilor umane. Deja sint intreprinse din cite vedem o serie de actiuni in vederea diminuarii problemelor cu care se confrunta. In primul rind este vorba despre mass-media dar si despre contactul cu institutiile si donatorii internationali. Deci, da, cu siguranta s-au asteptat la un asemenea scenariu, dupa opt ani de zile de neglijare si de comportament arogant din partea Partidului comunistilor. Cu siguranta au fost bine antrenati si se asteptau ca un asemenea comportament poate sa continue de acum inainte. Asa si s-a intimplat. In asemenea circumstante ei au avut mai multe scenarii dupa care se pare ca vor merge. Unul dintre scenarii tine de televiziune si de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Alte subiecte tin de preluarea controlului asupra Companiei publice Teleradio-Moldova si ulterioara reformare a sa. Am auzit despre necesitati in acest domeniu de la mai multi deputati care s-au exprimat de altfel si in public in acest sens. Iar in ce priveste contactele cu donatorii ele deja sint stabilite, ele au inceput, iar mai cu seama in situatia in care s-ar putea ca evolutiile politice din Republica Moldova sa nu mai duca la alegeri, asemenea contacte s-ar putea sa fie si mai productive.

Vasile Botnaru: Pe final vroiam sa va intreb, intrucit vorbim despre contactele cu donatorii, daca intr-adevar exista un sprijin din partea factorului extern care sa dea curaj si sa dea coeziune actualei puteri?

Vlad Lupan: Din punctul de vedere al sprijinului factorului extern cu siguranta exista semnale ca o guvernare care va implementa reforme democratice si europene, va realiza cu adevarat integrarea europeana si va dovedi acest deziderat al sau de a fi Alianta pentru Integrare Europeana, asa cum se numeste ea, atunci intr-adevar va fi sustinuta din exterior.

Vasile Botnaru: Asta inseamna ca acum, apriori nu este sustinuta?

Vlad Lupan: Este sustinuta orice guvernare democratica in Republica Moldova. Atita timp cit ea nu este democratica sustinerea poate fi mai mica. In situatia in care o guvernare va fi democratica sustinerea poate fi mai mare. Doar ca trebuie sa luam in consideratie ca pe plan mondial este criza oriunde nu doar in Republica Moldova, dar si in alte tari. Sustinerea va veni in diverse forme, de altfel. Nu va veni doar in forma financiara.

Vasile Botnaru: Dar acum, in acest moment, exista mesaje univoce pe care guvernarea maine-poimaine sa le interpreteze drept sprijin, sa stie ca ei sint acei care beneficiaza de sprijinul institutiilor importante de creditare, dar si al institutiilor politice ?

Vlad Lupan: Asemenea mesaje vor veni in momentul in care va fi instaurat guvernul, atunci vom vedea ca asemenea mesaje exista. Eu sint absolut sigur de acest lucru. Asa cum am spus, mai devreme de formarea unui guvern nu putem vorbi despre mesaje clare. In lume lucrurile functioneaza destul de simplu. Post factum. Tu esti recunoscut asa cum esti, atita timp cit esti relativ democratic si totul este mai mult sau mai putin in limitele legii si normelor europene. Dar nu si «ante». Trebuie de la inceput sa stii sa rezolvi lucrurile acasa ca sa fii sustinut din afara.

Natalia Morari: Eu as vrea ca noi atunci cind vorbim despre sprijin sau suport sa nu avem in vedere numai sprijinul financiar. Bineinteles ca orice guvern poate sa primeasca bani si nu conteaza daca e un guvern format de democrati sau un guvern format de comunisti. Totul depinde de garantiile pe care acest guvern le da Bancii Mondiale sau Fondului Monetar International. Dar as vrea sa spun opinia mea personala. Eu tocmai am revenit din Europa, acolo am avut intilniri cu diferiti oficiali, ultima data din Germania. Nu pot sa dau numele celor cu care m-am intilnit, dar am avut niste discutii mai private. Vreau sa va spun ca oamenii din Europa care stiu ce s-a intimplat in Moldova anul acesta - ei vad totul prin prisma destul de primitiva pentru ca nu stiu toate detaliile, dar ei surprind un lucru foarte important. Pentru ei ceea ce s-a intimplat inseamna ca a disparut ultimul regim comunist din Europa, de pe harta europeana a disparut ultimul regim comunist. Si nu conteaza ca acesta era un regim comunist democrat, cum se declara, sau nu. El a disparut. Pentru ei asta conteaza cel mai mult. Si acum acei care au venit la putere dupa comunisti cred ca vor avea un sprijin nu neaparat financiar, dar poate mai mult un sprijin profesional sau politic. Numai din singurul motiv ca noua guvernare nu este guvernare comunsita. Si inca as vrea sa spun un lucru foarte important, la parerea mea. Noi intotdeauna trebuie sa nu uitam despre istorie si despre exemple destul de apropiate de Moldova. Haideti sa ne uitam ce au facut Tarile Baltice dupa destramarea Uniunii Sovietice. Nu toate tarile au primit sprijin financiar. De exemplu Moldova era singura tara care a indeplinit toate promisiunile date pentru FMI si noi am intrat intr-o criza foarte profunda. Dar Estonia care nu s-a impovarat cu nicio promisiune, pentru ca de fapt nu a luat bani de la FMI, acum este considerata tara care a realizat un miracol economic. Trebuie sa intelegem acest lucru. Si de aceea eu as propune guvernului nostru nou sa nu se gindeasca numai la bani, dar mai mult la sprijin profesional, politic, dar nu numai la bani. Pentru ca asta poate va fi o sansa mare pentru intreaga tara ca noi sa depasim acum nu numai criza politica si economica, dar si din punct de vedere strategic sa incepem o istorie absolut noua, mult mai buna decit cea pe care am avut-o pina acum.

Vlad Lupan: Eu cred ca acest guvern deja se gindeste la asta, s-a gindit. Aceste idei sunt puse deja pe masa, inclusiv in Occident, in alte cancelarii din lume. Si lucrurile se vor misca mult mai repede inainte de acum incolo. Cit priveste Estonia, poate vine Mart Laar la noi sa ne ajute…

Natalia Morari: Da, am auzit si eu.

Vasile Botnaru: Acum daca ati pomenit acest nume, va rog sa precizati pentru ascultatori despre cine este vorba.

Vlad Lupan: Este fostul prim-ministru al Estoniei (martie 1999 – ianuarie 2002 – n.r.) care de altfel a asigurat cresterea economica a tarii sale de o maniera spectaculoasa astfel incit Estonia a devenit un exemplu in Uniunea Europeana. Nu doar la subiectele economice. Dar chiar prin faptul ca cetatenii sai pot vota electronic, guvernarea electronica este pusa in practica. Deci a adus un progres enorm pentru tara sa.

Natalia Morari: Deci este autorul reformelor democratice care s-au facut in Estonia si de care noi avem atit de mult nevoie.


XS
SM
MD
LG