Linkuri accesibilitate

Între prudenţă şi scepticism


Barack Obama anunţă revizuirea planului iniţiat de George Bush
Barack Obama anunţă revizuirea planului iniţiat de George Bush

Reacţii ruse la decizia preşedintelui Obama de a renunţa la proiectul scutului anti-rachetă din Europa Centrală

Presa din Rusia trateaza cu prudenta planurile Washingtonului de a renunta la instalarea elementelor scutului anti-racheta in Cehia si Polonia si scoate in fata mai multe declaratii categorice, in primul rind ale adversarilor cehi ai scutului, care considera ca “au obtinut o victorie”, dar si ale unor oficialitati din tari europene care se simt “tradati de administratia lui Obama”.

Gazeta electronica “Utro.ru” face trimitere la versiunea cea mai exploatata potrivit careia Washingtonul a cazut la pace cu Rusia in ceea ce priveste noile sanctiuni impotriva Iranului, care urmeaza a fi aplicate in cazul in care Teheranul nu va renunta la programele nucleare de ordin militar.

“Izvestia.ru” pune un semn de intrebare in titlul articolului care anunta presupusa “dePROizarea” a Europei si citeaza opinia lui Victor Kremeniuk, director adjunct al Institutului SUA si Canada, care spune ca pina si o eventuala inghetare temporara a operatiunilor de desfasurare a scutului anti-racheta oricum este favorabila intrucit ofera ragazul necesar pentru a se reveni la discutiile abandonate anterior despre un posibil sistem defensiv comun ruso-american, care ar proteja o buna parte a Euro-Asiei.

Portalul de stiri “Regions.ru” trece in revista comentariile mai multor politicieni rusi, intre care si parerea fostul prim-ministru al Uniunii Sovietice, Nicolai Rijkov, actualmente senator din partea regiunii Belgorod, care spune ca pasul intreprins de Obama corespunde intereselor Rusiei, prin urmare trebuie sa fie tratat ca un fenomen pozitiv. “E greu sa ne dam seama daca decizia SUA are cumva fund dublu sau triplu, vom trai si vom vedea” spune Rijkov, precizind ca “in marea politica este dificil sa ai incredere unii in altii”.

Senatorul de Kalmikia Mihail Kapura, care face parte din Comitetul pentru probleme de drept, concluzioneaza ca “atit Statele Unite, cit si Rusia isi dau seama ca nu au cum sa scape unele de altele, prin urmare declaratia lansata de Obama trebuie sa fie talmacita ca un semnal important pentru imbunatatirea relatiilor”. Deputatul rus Valeri Bogomolov, care face parte din fractiunea “Edinaya Rossia”, dimpotriva, nu vede nicio legatura intre decizia lui Obama privind scutul anri-racheta si posibilele intentii de a imbunatati relatiile ruso-americane. In opinia lui Bogomolov administratia lui Obama este fortata de criza financiara sa renunte la planurile mostenite de la administrati Bush.

Deputatul Ghenadi Gudkov, membru al fractiunii “Spravedlivaya Rosiia” opineaza ca SUA “joaca asul de care nu mai au nevoie” urmind sa ii ceara Rusiei in schimb anumite cedari. Gudkov constata ca Moscova a si acceptat anumite cedari in ceea ce priveste tranzitarea teritoriului rusesc cu destinatia Afganistan. Acum ar fi de asteptat si alte solicitari cum ar fi subiectul iranian, conchide Gudkov.

Cunoscutul journalist Maxim Sevcenko, intr-un interviu acordat postului de radio “Eho Moskvi” (in cadrul programului “Osoboye mnenie”) se declara convins ca Rusia nu trebuie in nciun caz sa accepte sacrificarea “aliantei cu Iranul” de dragul beneficiului iluzoriu, la parerea lui Sevcenko, de a se zadarnici planurile Casei Albe privind scutul din Europa. Sevcenko sustine ca americanii nu fac altceva decit sa “ia de la timpla Rusiei un pistol invechit ca sa ii puna in curind un altul, mult mai performant”.
XS
SM
MD
LG