Linkuri accesibilitate

FMI îşi anunţă disponibilitatea de a acorda sprijin financiar


Vlad Filat declară că volumul şi condiţiile creditului vor depinde de abilitatea de care va da dovadă guvernul la negocierii

FMI este gata să ofere sprijin financiar Republicii Moldova după numirea în funcţie a noului guvern, se spune într-o scrisoare a Fondului, venită ca răspuns la invitaţia preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, făcută la începutul lunii curente. În aceeaşi scrisoare, FMI se arată dispus să delege o echipă de experţi îndată după instituirea noului guvern pentru a discuta toate formele de cooperare posibile, inclusiv asistenţa prin intermediul unui program susţinut financiar de FMI.

Premierul desemnat, Vlad Filat spune că scrisoarea FMI reprezintă un prim semnal de relansare a relaţiilor guvernului de la Chişinău cu institutia internationala financiara, care va conduce la depăşirea crizei economice cu care se confruntă si RM.

Vlad Filat: „Creditarea RM în vederea depăşirii situaţiei dramatice pe care o avem la capitolul deficit bugetar, datorie internă şi multe alte probleme”

Europa Liberă: „În ce măsură e în stare să acopere deficitul bugetar ajutorul findului?”

Vlad Filat: „ În măsura care va rezulta din negocieri. Creditarea va fi rezultatul unor negocieri la baza cărora vor fi parametrii economici. Asta e misiunea FMI, însă trebuie să menţionăm că numai şi numai după un acord cu FMI, urmează să accedem şi la alte surse. Mă refer şi la granturile la care urmează să acceadă RM, şi la ajutorul financiar din partea Comisiei Europene, care deja e preconizat în sumă de 30 de milioane de euro care urmează să vină în acoperirea deficitului bugetar.”

Premierul desemnat susţine că în momentul de faţă e prematur de precizat suma de bani pe care guvernul de la Chişinău o va solicita la negocierile cu FMI, aşa cum şi misiunea Fondului urmează să vină cu recomandări pentru realizarea unor politici economice, doar după ce va studia progaramul viitorului guvern.

Vlad Filat: „Este cert pentru toată lumea că fiind în criză economică, urmează să avem un buget auster şi urmează să reducem şi un pic cheltuielile pe care le avem, sau un pic mai mult, depinde de situaţia pe care o avem. Nu cunoaştem foarte multe detalii în ce priveşte situaţia la zi. Informaţiile care parvin la zi de la Ministerul Finanţelor sunt sporadice şi nu ţin de detalii. Însă noi cu certitudine nu vom accepta idei despre reducerea cu miile a locurilor de muncă, micşorarea salariilor ş.a. Ţine de capacitatea noastră ca guvern în procesul de negocieri, ce urmează să obţinem.”

Vlad Filat şi-a exprimat încrederea că RM va semna un nou acord de colaborare cu FMI până la sfârşitul lunii octombrie, pentru ca la jumătatea lui noiembrie guvernul să reuşească să acopere deficitul bugetar. Ultimul acord de colaborare între RM şi FMI a expirat în luna mai . Fondul a refuzat de atunci până acum să semneze un nou acord din cauza crizei politice apărute după alegerile parlamentare din 5 aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG