Linkuri accesibilitate

Anders Fogh Rasmussen pledează pentru o colaborare NATO - Rusia


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

"Extinderea Alianţei Atlantice nu este îndreptată împotriva Rusiei"

La Bruxelles, Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen a tinut primul sau discurs important de politica externa de cind se afla in fruntea Aliantei Nord Atlantice. Discursul survine la numai o zi dupa ce administratia democrata americana a anuntat ca abandoneaza planurile administratiei trecute de a construi un scut anti racheta in Europa Centrala in favoarea unor elemente defensive mai eficiente, mai sofisticate si mai ieftine. In discursul sau de astazi, secretarul general NATO a vorbit despre nevoia relansarii dialogului cu Rusia şi a colaborarii in fata provocarilor de securitate ale secolului 21: "As vrea sa vad ca NATO şi Rusia sunt de acord sa colaboreze pentru a examina impreuna provocarile de securitate ale secolului 21 si ca vor considera acest lucru drept o baza solida pentru colaborarea noastra viitoare."

Relatiile dintre NATO si Rusia au fost profund afectate de interventia militara rusa in Georgia din august 2008, dupa summitul NATO de la Bucuresti , cind Georgia si Ucraina nu au promit asa numita foaie de parcurs (MAP) pentru aderarea la alianta.

De atunci insa relatiile dintre NATO si Rusia au cunoscut o incalzire treptata, cu declaratii de ambele parti ca divergente continua sa existe – una dintre ele fiind tocmai extinderea pe mai departe a Aliantei Nord Atlantice! - dar ca, atit Moscova cit si NATO au interese comune de securitate pe care doresc sa le protejeze. Si acest mesaj a existat si astazi in discursul Secretarului General al NATO – portile Aliantei ramin deschise si extinderea spre est nu este indreptata impotriva Rusiei: "Cred cu tarie ca a venit vremea ca toti sa fim mai realisti. Rusia trebuie sa inteleaga ca NATO va ramine in regiune, nu pentru ca noi credem ca Rusia ne este dusman. Nu credem acest lucru. Dar pentru ca aliatii au valori comune pe care le impartaşesc si o cultura a colaborarii pe care dorim sa o pastram".

Si secretarul general al NATO a continuat: "Nu cred ca exitinedrea NATO şi a Uniunii Europene a creat vreo problema de securitate Rusiei. Dimpotriva, o Europa libera si prospera este in interesul de securitate al Rusiei".

Pe de alta parte, discursul venind tocmai dupa anuntul de ieri al preşedintelui Omaba referitor la schimbarea planurilor defensive americane din Europa, Secretarul General al NATO a tinut sa ii asigure pe membrii NATO din Europa: "Nu trebuie sa existe nici o indoilala ca aceasta alianta va continua sa faca din apararea membrilor ei prioritatea sa numarul 1".
XS
SM
MD
LG