Linkuri accesibilitate

Deunăzi ministrul afacerilor interne în exerciţiu Gheorghe Papuc ne-a informat că în ultima vreme “s-a activizat mediul criminogen”, că s-a mărit numărul de tîlhării şi jafuri. Iar directorul SIS Artur Reşetnicov a observat o “activizare a grupărilor mafiote care vor să intimideze agenţii economici” şi avertizează că “în perioada următoare” situaţia criminogenă ar putea să se înrăutăţească şi mai mult.

Mărturisesc că declaraţiile acestea m-au speriat şi contrariat. Păi, cum vine asta? Să înţeleg că mai există în Moldova grupări mafiote, că racketul anilor ’90 poate reveni în forţă? Dar nu reprezentanţii guvernării precedente oare susţineau mereu că grupările mafiote mari au fost anihilate, că toţi liderii lumii interlope au fost întemniţaţi sau au dat bir cu fugiţii? Eu unul trăiam cu sentimentul că nu mai avem grupări mafiote. Să înţeleg acum că infractorii s-au întors urgent acasă de pe alte meridiane sau că în ultimii opt ani au fost cuminţi şi inofensivi?

Dar să admitem că în ultimii opt ani ei au fost puşi la respect şi că abia acum, cînd puterea se schimbă, au prins curaj şi s-au obrăznicit. O precizare se impune aici în mod firesc. Nu e un fapt ieşit din comun acela că infractorii îşi iau nasul la purtare în perioadele în care puterea se schimbă. Mediul criminogen “se activizează” şi în ţări mai prospere decît R. Moldova, atunci cînd unii guvernanţi pleacă, iar alţii vin. Admit deci că Artur Reşetnicov are dreptate în acest sens. Dar numai în această privinţă. Pentru că a spune că situaţia criminogenă poate să se înrăutăţească în perioada următoare înseamnă să formulezi o supoziţie, o virtualitate, nicidecum o certitudine. Probabil, domnul Reşetnicov are dubii în ceea ce priveşte capacitatea noii puteri de a-i struni pe criminali.

Eu zic să lăsăm mai întîi noua conducere să formeze guvernul, să preia efectiv puterea şi să guverneze o vreme, şi abia apoi să tragem concluzii. E posibil ca noii guvernanţi să nu fie la fel de eficienţi în eradicarea criminalităţii ca cei vechi, dar nu e exclus să fie chiar şi mai buni. Numai timpul ne va lămuri.

Aşa sau altfel, eradicarea criminalităţii nu înseamnă numai prinderea şi înfricoşarea infractorilor şi fortificarea aşa-numitelor organe de forţă. Dar asta este o altă poveste.


XS
SM
MD
LG